Politiek

PvdA op ramkoers: alleen steun voor kabinet bij extra geld voor onderwijs

02 oktober 2019 10:05

Beeld ©

Alleen als er meer geld voor onderwijs, goedkope huurwoningen en mensen met een laag inkomen komt, is de PvdA bereid het kabinet te steunen om plannen door de Eerste Kamer te krijgen. 

Gebeurt dat niet, dan zullen de sociaaldemocraten tegen de onderwijsbegroting zoals die er nu ligt stemmen, en zullen ze ook het belastingplan afschieten.

Kabinetsbelofte

De PvdA dringt al langer aan op extra geld om het lerarentekort tegen te gaan. Ook pleit de partij voor meer geld voor mensen met een laag inkomen en extra geld voor goedkope huurwoningen.

Het kabinet beloofde te zoeken naar een eenmalig extraatje voor het onderwijs, maar houdt de boot verder af.

Publieke sector versterken

PvdA-leider Lodewijk Asscher is daar wel klaar mee: "Dit is een kabinet met het meeste geld sinds de jaren zeventig, de laagste rentelasten sinds 1854 en de langste reeks overschotten sinds 1954", zegt hij in de Volkskrant.

"Als je in een periode met zo’n welvaart niet de keuze maakt om armoede en dakloosheid te bestrijden, om de publieke sector te versterken, dan gaat het zeker niet lukken als het straks economisch tegenzit."

Houding GroenLinks

Asscher wil tijdens het debat met minister Wopke Hoekstra van Financiën, die in de Tweede Kamer zijn begroting komt verdedigen, laten zien dat het hem menens is en is van plan er 'vol vuur' in te gaan. 

De PvdA is een van de partijen op wier steun het kabinet hoopt om plannen door de Eerste Kamer te kunnen loodsen. Een andere partij die het kabinet aan een meerderheid in de senaat kan helpen, is GroenLinks. Die partij lijkt in ieder geval niet tegen het belastingplan te zullen stemmen, liet GroenLinks-leider Jesse Klaver doorschemeren na Prinsjesdag.

Vierdaagse schoolweek door lerarentekort: 'Alleen de Efteling is hierbij gebaat'

Het lerarentekort brengt ouders in de problemen. De dochter van Jeroen kreeg van haar school te horen dat ze vanaf nu een vierdaagse schoolweek had.

Bron • RTL Nieuws