Politiek

'Schiphol mist vergunning, aantal vluchten moet omlaag'

16 september 2019 17:00

Beeld © ANP Foto

Veel vluchten van en naar Schiphol zijn illegaal omdat de luchthaven al jarenlang opereert zonder natuurbeschermingsvergunning. Dat stelt milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), die met succes al duizenden stikstofvergunningen aanvocht bij de Raad van State.

De milieuorganisatie spreekt bij EenVandaag van een 'illegale situatie'. Schiphol is in overtreding, zegt voorzitter Johan Vollenbroek van MOB.

Juristen zeggen tegen de actualiteitenrubriek dat dit inderdaad kan betekenen dat het aantal vluchten op Schiphol drastisch omlaag moet.

Vollenbroek heeft de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat verantwoordelijk is voor de vergunningverlening, formeel verzocht te gaan handhaven. Ook gaat hij een klacht indienen bij de Europese Commissie in Brussel.

'Geen vergunning nodig'

Het ontbreken van de vergunning wordt bevestigd door Schiphol zelf.

In een reactie stelt Schiphol dat de luchthaven geen vergunning nodig heeft, omdat de luchthaven al ruim honderd jaar bestaat, dus lang voor de invoering van de Europese Natuurbeschermingsrichtlijnen en de Wet Natuurbescherming.

Schiphol stelt dat de vliegoperatie van oudsher is gereguleerd door algemene regels, zoals de Wet Luchtvaart en niet door vergunningen die later zijn geïntroduceerd. "Schiphol heeft dan ook geen vergunning op grond van de Wet natuurbescherming aangevraagd."

Bron • RTL Nieuws