Politiek

Zo wordt Europa een recycle-economie (want dat is hard nodig)

02 december 2015 19:40

Beeld ©

Europa gaat de strijd aan met het vuilnis. Er moet minder afval worden gestort op vuilnisbelten en we moeten ons afval veel meer recyclen. En dat is geen groen fabeltje, maar bittere noodzaak, vertelt econoom Mathijs Bouman bij Z Today.

De economie van kopen, gebruiken en weggooien moet een circulaire economie worden, waarin grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, maakte de plannen vandaag bekend.

Wat Frans wil
Het doel: in 2030 mogen we in heel Europa maximaal 10 procent van al het vuil op de vuilnisbelt storten. En, in dat jaar moet 65 procent van het huisvuil gerecycled worden, waardoor de verbrandingsinstallaties minder hoeven te worden gebruikt. Een behoorlijk ambitieus doel, vertelt econoom Mathijs Bouman.

Een hype? Nee, bittere noodzaak, legt Bouman uit. We moeten beter omgaan met de grondstoffen. Hij geeft een lesje scheikunde (want daar was hij, naast economie, ook goed in op de middelbare school). Je kent deze kaart misschien nog wel: het periodiek systeem der elementen.  

 

Thumbnail

 We verbruiken allerlei grondstoffen, maar die zijn er niet allemaal in overvloed. De Ellen MacArthur Foundation rekende uit welke grodstoffen opraken als we in hetzelfde tempo door ‘winnen’. Over vijftig jaar zijn bijvoorbeeld zilver, zink en zware metalen die in verf zitten zo goed als op (rood).

Kijken we nog eens vijftig jaar verder, dan zijn er nog meer grondstoffen op.

Thumbnail

Silicon Valley voor de circulaire economie
Die grondstoffen gooien we nu dus na gebruik op de vuilnisbelt, maar dat kan anders. Een mooi praktijkvoorbeeld is Park 20/20, een wijk vlakbij Schiphol waar alle gebouwen recyclebaar zijn. Coert Zacharius laat zien dat de gevels van de kantoren 'klikbaar' zijn, en daarmee ook weer uit elkaar te halen en te hergebruiken.

Park 20/20 is een stuk ambitieuzer nog dan wat Timmermans van plan is. Bouman concludeert: de markt loopt (weer) voor op de overheid. 

Bekijk hier het hele item bij Z Today: