Politiek

Merkel: 'Oplossing voor backstop kan binnen 30 dagen worden gevonden'

21 augustus 2019 21:05

Boris Johnson en Angela Merkel, voorafgaand aan hun ontmoeting in Berlijn. Beeld © AFP

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland gelooft dat er voor de brexit een alternatief kan komen voor de omstreden backstop die is opgenomen in het huidige brexitakkoord. De Britse premier Boris Johnson wil daar vanaf.

Merkel zou Johnson 30 dagen de tijd hebben gegeven om met een alternatief voor deze 'verzekeringspolis' te komen. Dat zeiden de twee na hun ontmoeting op woensdag in Berlijn.

'Ruime reikwijdte voor een deal'

"Er werd gezegd dat we wellicht de komende twee jaar een oplossing voor dit probleem kunnen vinden", zei Merkel. "Maar we zouden ook in de komende 30 dagen een oplossing kunnen vinden, waarom niet?" De brexit staat momenteel gepland op 31 oktober, wat nog bijna twee keer zo lang duurt.

Johnson bevestigde dat Merkel hem 30 dagen heeft gegeven en zei dat er een 'ruime reikwijdte' is voor een deal. "Wij willen een deal met de EU over de brexit en dat gaat ons lukken. De backstop vertoont grote gebreken en moet uit het akkoord worden geschrapt." Tornen aan die tijdelijke verzekeringspolis blijft voor de EU echter onbespreekbaar zolang een 'realistisch alternatief' ontbreekt.

De backstop?

De backstop is de 'verzekeringspolis' die in werking treedt als er geen oplossing gevonden is voor de grens tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK). Deze tijdelijke noodoplossing voorkomt dat er weer een harde grens met controles tussen de Ierlanden komt, vanwege de vrees dat het etnisch-nationalistische geweld terugkeert.

De bloedige strijd ('the Troubles') begon eind jaren 60, maar kwam in 1998 ten einde toen het Goedevrijdagakkoord het vredesproces in werking zette. Het nadeel van de backstop voor de Britten: zij blijven dan onderdeel van een douane-unie met de EU, zonder einddatum.

Dreigende chaos bij 'no deal'

Meer dan drie jaar nadat Groot-Brittannië ervoor stemde om de Europese Unie te verlaten, is nog altijd niet duidelijk op welke voorwaarden het land dit gaat doen, als het überhaupt uittreedt.

Boris Johnson, die pas een maand premier is, hoopt dat de dreigende chaos bij een 'no deal'-brexit ervoor zorgt dat Merkel en haar Franse collega Emmanuel Macron alsnog op zijn eisen ingaan.

Macron zei woensdag echter dat het de Britten zelf zijn die een 'no deal'-brexit bewerkstelligen, niet de EU-leiders. De eisen van Johnson en zijn wens om van de backstop af te komen, zijn niet werkbaar zoals ze er nu liggen, voegde hij daaraan toe. 

De Franse premier denkt niet dat een handelsdeal met de Verenigde Staten op zal wegen tegen het economische verlies dat een harde brexit met zich meebrengt. 

Bron • RTL Z