Politiek

Dit betekent de breuk van Otten voor Forum voor Democratie

19 augustus 2019 16:03

Thierry Baudet en Henk Otten Beeld © ANP

Henk Otten heeft zich samen met Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries afgesplitst van Forum voor Democratie. De partij verliest daarmee drie zetels in de Eerste Kamer. Wat dat betekent voor de partij, legt politiek verslaggever Frits Wester in vijf vragen uit.

1. Gaan er nog meer fractieleden Otten volgen?

"Dat het rommelt is duidelijk, maar we hebben nog geen namen en rugnummers. Het is even afwachten of er inderdaad meer vertegenwoordigers van Forum, bijvoorbeeld Statenleden, gaan overstappen."

2. Een kwart van de Senaatsfractie van Forum is weg, wat gaan we daarvan merken?

"Ik denk niet zoveel. Het lag al niet voor de hand dat het kabinet, dat geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, steun zou zoeken bij - en krijgen van Forum. Misschien dat de drie afgesplitste senatoren van de Groep Otten op onderdelen wel zaken willen doen met het kabinet om zich daarmee te onderscheiden van Forum. Dat zou dan wel een meevaller zijn voor de coalitie."

3. Wat wordt het verschil tussen Forum en Otten?

"Dat is nog onduidelijk. Er is nog geen programma. Volgens Otten zijn de accenten koopkracht, migratie, klimaat en een betere overheid. Otten heeft wel aangegeven een veel minder rechtse koers te willen varen dan Baudet."

4. Heeft de partij van Otten kans van slagen?

"Dat is moeilijk te zeggen, maar het is heel lastig om je als Eerste Kamerfractie zonder fractie in de Tweede Kamer politiek te profileren voor het grote publiek. De debatten in de Eerste Kamer zijn niet bepaald een kijkcijferhit."

5. Hoe kijken andere partijen naar de afsplitsing binnen Forum?

"De andere partijen, en dan vooral de directe concurrenten als PVV, VVD en in mindere mate CDA, kijken er meewarig naar en waarschijnlijk wel met een klein binnenpretje. Als je concurrent zo met zichzelf overhoop ligt, iets wat kiezers over het algemeen niet waarderen, kun je zelf even achterover leunen en het van een afstandje rustig afwachten."

Bron • RTL Nieuws