Politiek

Italië past begroting aan, voorkomt straf van EU

03 juli 2019 15:15

Eurocommissaris Pierre Moscovici. Beeld © EPA

De strafprocedure die Italië boven het hoofd hing vanwege het overtreden van de begrotingsregels is van de baan.

"De Italiaanse regering heeft reële maatregelen getroffen om de begroting voor dit jaar aan te passen", zei EU-commissaris Pierre Moscovici (financiële zaken). Daardoor is een procedure voor landen met een buitensporig tekort niet langer noodzakelijk is

Moscovici gaat de ontwikkelingen maandag aan EU-ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) toelichten en zegt dat hij erop vertrouwt dat ze zijn standpunt zullen delen.

'Systeem werkt'

Hij zei dat het nooit de bedoeling van de regels is om een land te straffen, maar om te zorgen dat een land zichzelf corrigeert. "Ik ben blij te kunnen vaststellen dat dit via dialoog met ons gebeurt."

Italië buigt dit jaar onder meer 7,6 miljard euro om, waardoor het begrotingstekort terug gaat naar 2,04 procent, een eis van de Commissie.

Hoekstra is kritisch

Ook heeft de regering volgens Moscovici maandag per brief toegezegd volgend jaar 'aanzienlijke structurele hervormingen te zullen doorvoeren om te zorgen voor groei zodat het begrotingstekort en de staatsschuld omlaag kunnen'.

De staatsschuld dreigt volgend jaar naar 135 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te gaan, terwijl die niet hoger dan 60 procent hoort te zijn. In oktober moeten de eurolanden hun ontwerpbegroting voor 2020 inleveren.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën, die de Europese Commissie eerder flinke kritiek had op het optreden tegen Italië, laat weten eerst de stukken te willen bestuderen. "Ik wil de feiten kunnen zien om te kunnen beoordelen of wat de Commissie heeft gedaan, verstandig en voldoende stevig is", zegt hij.

Bron • RTL Z / ANP