Politiek

Strengere eisen kabinet aan 5G-netwerk, maar Huawei niet geweerd

01 juli 2019 19:52

Ferd Grapperhaus. Beeld © ANP

De langverwachte veiligheidsscan van het kabinet naar de aanleg van 5G-netwerken in ons land heeft weliswaar strengere eisen opgeleverd voor bedrijven die de frequenties willen kopen, maar Huawei wordt niet geweerd.

Dat is opmerkelijk, want veiligheidsdienst AIVD waarschuwde eerder dit jaar om geen Chinese apparatuur in belangrijke telecommunicatienetwerken zoals die voor 5G te gebruiken. 

Telecomaanbieders die een gooi doen naar frequenties om het 5G-netwerk in Nederland te gebruiken, worden wel verplicht extra veiligheidsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat het netwerk bijvoorbeeld voor spionage kan worden gebruikt, melden Ferd Grapperhaus van Justitie en staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer aan de Tweede Kamer.

Veiling frequenties

Het kabinet wil eind dit jaar de frequenties veilen, zodat telecombedrijven het nieuwe mobiele netwerk 5G kunnen aanbieden, maar de Tweede Kamer en de Europese Unie maken zich zorgen over de veiligheidsrisico's die zijn verbonden aan het uitrollen van het netwerk. Het kabinet heeft daarom laten onderzoeken hoe het zich kan behoeden voor problemen met de veiligheid van het netwerk.

De angst voor veiligheidsproblemen bij de aanleg van het 5G-netwerk komt vooral door de positie van de Chinese telecomgigant Huawei. Het bedrijf is een van de gegadigden voor het 5G-netwerk, maar de angst heerst dat Huawei op deze manier makkelijk kan spioneren voor de Chinese overheid.

Europese aanpak

Het kabinet geeft verder aan een Europese aanpak te steunen. De Europese Commissie pleitte eerder dit jaar al voor een gezamenlijke Europese aanpak.

Op woensdagavond debatteert de Tweede Kamer over de uitrol van het 5G-netwerk. Keijzer en Grapperhaus informeren de Kamer vertrouwelijk over de invulling van de aangescherpte eisen voor telecomaanbieders.

Bron • RTL Z / ANP