Politiek

Topbaan in Den Haag: de kanshebbers voor voorzitterschap Eerste Kamer

27 juni 2019 07:42

De installatie van nieuwe leden van de Eerste Kamer. Beeld © ANP

De Eerste Kamer zoekt een nieuwe voorzitter en geïnteresseerden moeten zich vóór vrijdag 12.00 uur melden om in aanmerking te komen voor de prestigieuze functie. Tot dusver heeft zich slechts één kandidaat gemeld. Drie andere senatoren overwegen het, maar houden het nog even spannend. "Het ligt voor de hand dat ik me kandidaat stel", zegt Ruard Ganzevoort.

De vacature voor Senaatsvoorzitter kwam vrij doordat voorzitter Ankie Broekers-Knol niet terugkeerde op de kieslijst van de VVD.

Na de verkiezingsuitslag liet de nieuwe grootste partij in de Eerste Kamer, Forum voor Democratie, weten senator Toine Beukering kandidaat te stellen voor het voorzitterschap. Volgens de partij is het goed gebruik dat de grootste partij de voorzitter levert. Andere partijen ontkenden dat vrijwel direct.

Forum voor Democratie

Maar FvD zat nog niet eerder in de Eerste Kamer en dat maakt het lastig voor de kandidaat van de partij. In de vacaturetekst staat dat een belangrijke eis voor de ideale kandidaat ervaring in de Senaat is. En dát heeft Beukering niet.

Daarbij komt nog dat hij in een interview met De Telegraaf omstreden uitspraken deed over Joden, die zich volgens hem in de Tweede Wereldoorlog als 'makke lammetjes' naar de gaskamers hebben laten sturen. Voor die uitspraak bood hij later zijn excuses aan.

Niet speculeren

Beukering laat aan RTL Nieuws weten dat hij nog steeds kandidaat is en deze week een sollicitatiebrief heeft gestuurd. Op de vraag hoe hij zijn kansen inschat, zegt hij: "Als ik dacht dat de kans nul zou zijn, zou ik het niet doen." Verder wil hij niet speculeren over de uitslag.

VVD-kandidaat

Beukering is de enige die zich nu al heeft gekandideerd, maar in de wandelgangen in Den Haag doen verschillende namen de ronde. Eén daarvan is VVD'er Jan Anthonie Bruijn, die sinds 2012 in de Eerste Kamer zit en in het dagelijks leven hoogleraar immunopathologie aan de Universiteit Leiden is. Bruijn wil niet zeggen of hij kandidaat is.

Dat hij het overweegt, wil Bruijn wel zeggen. Hij wijst erop dat de deeltijdfunctie zo'n 2,5 à 3 dagen per week in beslag neemt. "Het is best een zware functie, maar ook mooi en veelzijdig. Ik ben erover aan het nadenken."

D66

Op dit moment wordt het voorzitterschap van de Eerste Kamer waargenomen door Joris Backer (D66), die ondervoorzitter was tijdens het bewind van Broekers-Knol. Ook hij denkt over het voorzitterschap na. "Ik neem morgen definitief een besluit", zegt hij bij navraag.

Backer wil verder niet speculeren over zijn kansen of over andere kandidaten. "Maar het is wel veel minder voorgekookt dan soms verondersteld wordt."

GroenLinks

En dan is er nog GroenLinks-senator Ruard Ganzevoort, hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, wiens naam ook rondzoemt aan het Binnenhof. "Het ligt voor de hand dat ik me kandidaat stel. Maar daar wil ik dan eerst de Eerste Kamer van op de hoogte stellen. Ik ben de outsider, want de andere namen die worden genoemd beginnen allemaal met een 'b'."

'Nieuwe voorzitter nog geen uitgemaakte zaak'

Het is nog geen uitgemaakte zaak wie de nieuwe voorzitter wordt. Bronnen in Den Haag zeggen dat de mogelijke VVD-kandidaat Jan Anthonie Bruijn geen hoge 'gunfactor' heeft. D66-senator Joris Backer zou die wel hebben. Daarom probeert de VVD Bruijns kandidatuur nu te versterken door Forum voor Democratie te paaien, bijvoorbeeld door de FvD in ruil voor steun aan Bruijn commissievoorzitterschappen in de Eerste Kamer te beloven. Zo kreeg Henk Otten al de commissie Financiën, en er zou meer in zitten voor de partij.

Vaak leverde het CDA een voorzitter, maar naar verluidt zal het CDA nu geen kandidaat naar voren schuiven. De partij wil mogelijk een kandidaat naar voren schuiven voor het geval dat eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) toch geen eurocommissaris wordt.

Bron • RTL Nieuws