Politiek

PvdA en GroenLinks iets positiever over pensioenakkoord

RTL Z • 04 juni 2019 14:12 @rtlz

Jesse Klaver en Lodewijk Asscher waren op uitnodiging van premier Mark Rutte in het Torentje om te praten over een pensioenakkoord. Beeld © ANP

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zijn weer een stukje optimistischer over de vorming van een pensioenakkoord dan gisteravond. Dat zeiden fractievoorzitters Lodewijk Asscher en Jesse Klaver na afloop van gesprekken met premier Mark Rutte en minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

"Het was echt een heel goed gesprek", vat Klaver het overleg in het Torentje van de premier samen. "Ik zie duidelijk dat het kabinet naar onze wensen heeft geluisterd."

Volgens Asscher 'gaat het echt de goede kant op'. "We zijn een stuk nader tot elkaar gekomen." Over eventuele pijnpunten wilden beide fractievoorzitters niets kwijt.

Steun in Eerste Kamer

Gistermiddag zat het kabinet ook al om tafel met beide linkse partijen. Ze waren door Rutte uitgenodigd om te praten over het pensioenakkoord. Niet alleen is het kabinet op zoek naar zo veel mogelijk steun, ook heeft het geen meerderheid meer in de Eerste Kamer.

PvdA en GroenLinks hebben goede banen met de vakbonden en kunnen het kabinet aan een meerderheid helpen.

Tien jaar praten

Klaver en Asscher trekken samen op, benadrukten ze. Hun wensenlijstje is groot. Niet alleen eisen ze dat mensen eerder kunnen stoppen met werken, met name diegenen met een zwaar beroep, ook willen ze dat de AOW-leeftijd minder snel stijgt en dat zelfstandigen betere bescherming krijgen.

Afgelopen nacht praatte het kabinet tot in de kleine uurtjes met werkgevers en vakbonden over een nieuw pensioenakkoord. Na afloop toonden Rutte en Koolmees zich tevreden. "We hebben een goed gesprek gehad", zeiden beide bewindspersonen. Verdere details wilden ze niet geven.

'Meer urgentie'

In november vorig jaar mislukte het overleg tussen kabinet, werkgevers en vakbonden over vernieuwing van het pensioenstelsel. Er wordt al bijna tien jaar over gesproken. De hervorming van de oudedagvoorziening is een van de belangrijkste opdrachten die het kabinet zich heeft gesteld.

"Het kabinet heeft nu ook meer te bieden dan bij de mislukte onderhandelingen in november, wat de kans op een akkoord groter maakt", vertelt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

"Er is ook meer urgentie, want als het niet lukt om een pensioenakkoord te sluiten is er geen ontkomen meer aan en moeten miljoenen pensioenen worden gekort."

Er staat druk op de onderhandelingen. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde maandag nog dat volgend jaar al pensioenkortingen dreigen voor drie pensioenfondsen met twee miljoen deelnemers. Een jaar later dreigt dat voor nog eens bijna acht miljoen Nederlanders.

Bron • RTL Z