Politiek

Chaos bij de Britse stembus: Nederlanders mogen niet stemmen

24 mei 2019 00:57

Sosha Bronfman Beeld ©

Veel Nederlanders en andere buitenlanders die in Groot-Brittannië wilden stemmen voor de Europese verkiezingen, zijn bij het stembureau geweigerd.

Veel EU-burgers konden hun stem niet uitbrengen. Via de hashtag #DeniedMyVote laten ze weten wat ze van de gang van zaken vinden: "Dit is belachelijk, mijn stem is me ontnomen."

'Alles gedaan wat ik moest doen'

Nederlander Mark de Rond (51) is een van hen. Hij woont al 31 jaar in Cambridge en ging vanochtend naar de stembus. "Ik had alles gedaan wat ik moest doen. Je moet een onlineformulier invullen. Zo gaat het altijd. Daarin geef je aan dat je niet in Nederland maar in Engeland wilt stemmen. Een paar dagen later kreeg ik een formulier bij de post en dat moest ik ook invullen. Dat heb ik ook gedaan."

Maar toen Mark bij de stembus kwam, ging het feest van de democratie voor hem niet door. "Ik wil juist mijn stem laten horen. Dit is misschien wel de laatste keer dat ik als Europeaan kan stemmen in Engeland."

"Mijn kinderen zijn hier opgegroeid, ik betaal belasting. Ik denk dat veel Europeanen tegen de brexit zouden kiezen. Die stemmen zouden best impact kunnen hebben, en ze hebben zich nu niet kunnen laten horen. Ik vind het heel teleurstellend allemaal."

In allerijl georganiseerd

EU-burgers die niet in hun eigen land wonen, mogen stemmen in het land waar ze wonen. In het Verenigd Koninkrijk liep dat voor vele honderden EU-burgers spaak. Volgens Britse media ging er van alles mis in de administratie bij de kieskringen, vermoedelijk doordat de verkiezingen in allerijl moesten worden georganiseerd.

De Britten waren helemaal niet van plan nog mee te stemmen, tot enkele maanden geleden gingen ze ervan uit dat de brexit nu al wel rond zou zijn.

'Jij mag niet stemmen'

Ook de 24-jarige Sosha Bronfman uit Haarlem kwam voor een verrassing te staan toen bleek dat ze niet mocht stemmen. "Dit is schandelijk en schadelijk."

Ze ging naar het stembureau bij haar in de buurt. "Ik zag dat mijn naam op de lijst was doorgestreept." Volgens het hoofd van het stembureau had ze een extra brief moeten krijgen. "Ik heb me netjes op tijd aangemeld. De fout ligt bij de Britse overheid." 

'Mijn stem ontnomen'

Sosha woont nu vijf jaar in Londen. Ze studeerde er vier jaar, en sinds een jaar werkt ze als consultant in de City. Ze had zich aangemeld om te stemmen op Britse kandidaten. "Dit is heel erg schadelijk. Dit is mijn recht en mijn stem wordt me nu ontnomen." 

Ook haar Britse vriend heeft geen goed woord over voor de Britse overheid. "Het is verschrikkelijk. De organisatie was gehaast, maar dat is geen excuus. "

Hoe werkt het?

Als u als Nederlander in een andere EU-lidstaat woont, kunt u kiezen:

Stemmen op Nederlandse leden als kiezer buiten Nederland. U mag dan niet stemmen op een kandidaat uit het land waar u woont.

Stemmen op leden uit de lidstaat waar u woont. U moet dan bij uw eigen woonlidstaat aangeven dat u wilt stemmen op een kandidaat uit dat land. U mag dan niet voor Nederland uw stem uitbrengen.

Bron: Gemeente Zeist

Staartje

Het zou kunnen zijn dat de chaos rond de verkiezingen nog een staartje krijgt. Een gespecialiseerde advocaat laat aan de Britse krant The Guardian weten dat EU-burgers naar de rechter kunnen stappen, waar ze hoogstwaarschijnlijk gelijk krijgen.

De verkiezingsuitslag zal er waarschijnlijk niet ongeldig door worden verklaard, maar de geweigerden zullen waarschijnlijk wel met succes een schadevergoeding kunnen eisen. 

Bron • RTL Nieuws