Politiek

Stembureaus dicht, maar geen prognoses uit Verenigd Koninkrijk

24 mei 2019 00:23

Beeld © AFP

Ook in het Verenigd Koninkrijk is dus toch gestemd voor het Europees Parlement in vermoedelijk een van de meest bizarre stembusgangen ooit. Er wordt geen exit-poll of prognose over de uitslag gegeven. Zelfs de opkomst mag niet worden bekendgemaakt voordat zondagavond alle stembureaus in de hele EU gesloten zijn.

Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat de Britten nog zouden meedoen aan de Europese verkiezingen. De oorspronkelijke brexitdeadline was 29 maart, ruim voor de stembusgang.

Voor 2 juli

Het Britse parlement kon zich echter niet vinden in de deal van premier May met de Europese Unie. May en andere politici hopen voor de eerste zitting van het nieuwe EU-parlement op 2 juli uit de EU te zijn, waardoor de verkiezingen dan alsnog voor niets zullen zijn geweest.

Grote vraag is hoeveel van de 47 miljoen stemgerechtigde Britten daadwerkelijk een stem heeft uitgebracht nu deze waarschijnlijk geen enkel nut heeft. Mogelijk dat er meer mensen meededen dan verwacht omdat velen een proteststem willen laten horen.

Zege verwacht voor Brexit-party

Peilingen vooraf voorspelden dat brexiteer Nigel Farage en zijn Brexit Party met grote meerderheid gaan winnen en dat de Conservatieve Partij van May flink wordt afgestraft.

Bron • RTL Nieuws / ANP