Politiek

Staatssecretaris Harbers verwacht weg te moeten om misdaadcijfers asielzoekers

21 mei 2019 14:08

Toenmalige staatssecretaris Mark Harbers. Nu is Harbers Kamerlid van de VVD. Beeld © ANP

Staatssecretaris Mark Harbers van Vreemdelingenzaken verwacht weg te moeten om het verkeerd verstrekken van cijfers over criminele asielzoekers. Dat zei hij vandaag op een ingelaste persconferentie. "Ik ga er vanuit dat dit het laatste debat in deze functie wordt", zei Harbers.

Harbers verstrekte vorige week cijfers over criminele asielzoekers. Daarin werden lichtere vergrijpen zoals winkeldiefstal wel specifiek benoemd, maar zaken als verkrachting of doodslag waren onder een kopje 'overig' geschaard. Dat leidde tot woedende reacties. Het wekte bij Kamerleden de indruk dat die cijfers expres waren weggemoffeld.

Top 10

Volgens Harbers was er 'volstrekt onbedoeld een beeld ontstaan alsof er dingen niet gerapporteerd moesten worden'. Er is een top 10 van veel voorkomende delicten gemaakt, maar dat 'heeft volstrekt onbedoeld tot een verkeerd beeld geleid'.

"Nu realiseert iedereen, ik in de eerste plaats, dat we dit anders hadden moeten doen", aldus de staatssecretaris toen. Hij verstrekte daarna alsnog de cijfers. Daaruit werd duidelijk dat er vorig jaar onder meer 47 verdenkingen van aanranding waren en 31 verdenkingen van moord of doodslag.

Politiek zwaarwegend

Vandaag zei Harbers dat hij 'geen aanleiding heeft om te denken dat dit met een bewuste bedoeling is gebeurd'. Maar die verkeerde afweging weegt volgens hem 'politiek zwaar'.

Harbers wil echter eerst nog verantwoording afleggen in de Tweede Kamer.

Bekijk hier de cijfers die Harbers later alsnog vrijgaf

Frits Wester: 'Zoveelste keer dat het niet goed gaat op ministerie van Justitie'

"Het debat met Harbers zal nu zo snel mogelijk worden gevoerd. Dan is er ook snel duidelijkheid. Ik verwacht dat Harbers dan uit zichzelf gaat aftreden. Hij wil dat wel doen na een debat, en dat is ook chic. Ik vermoed dat hij aan het begin van de tweede termijn zal zeggen dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt voor de verkeerde afwegingen die door zijn ambtenaren zijn gemaakt. En het is natuurlijk ook wel wat. Het ministerie is wonderlijk omgegaan met de cijfers over criminaliteit door asielzoekers. Het is in elk geval niet goed gegaan op het ministerie van justitie en dat is al de zoveelste keer."

Bron • RTL Nieuws