Politiek

Vanaf vandaag te koop: groene obligaties van Wopke Hoekstra

21 mei 2019 09:30

Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld © ANP

Nederland is geen koploper in vergroening, maar vanaf vandaag wel in groene obligaties van de staat. Met zo'n obligatie kun je geld lenen aan de overheid, wetende dat dat geld alleen in duurzame projecten wordt gestopt.

Het geleende geld gaat naar de productie van duurzame energie, isolatie van huurwoningen, spoorinfrastructuur en stad en platteland bestendig maken tegen extreem weer.  

Nederland is een van de eerste landen in de EU die deze groene obligatie vanuit de rijksoverheid aanbiedt. Alleen België, Frankrijk en Ierland gingen ons voor. Het ministerie van Financiën hoopt 4 miljard tot 6 miljard op te halen.

Zeker weten waar het geld heengaat 

Elk jaar wordt er 3,5 miljard tot 5 miljard euro uitgegeven aan groene projecten door de rijksoverheid. Het geld voor die projecten wordt nu geleend via normale obligaties, of het wordt direct betaald met geld dat er in de staatskas zit. Nu is er daar een extra manier bijgekomen: groene obligaties.

Er wordt met het debuut van deze groene obligatie van het rijk niet per se meer geld geïnvesteerd in duurzaam. Met de groene obligatie weten obligatiekopers gewoonweg zeker dat hun geld aan groene projecten wordt besteed.

Ook groene obligatie voor sociale woningbouw

Minister Wopke Hoekstra van Financiën schreef eerder dat hij daarmee 'het goede voorbeeld' wil geven. Hij hoopt dat het bedrijfsleven zal volgen en er een 'robuuste groene kapitaalmarkt' ontstaat.

Er zijn wel wat kanttekeningen: er moeten genoeg groene investeringen mogelijk zijn. En de lening mag niet duurder zijn voor de staat dan de uitgifte van normale obligaties.

Niet alleen de staat debuteert deze week met een groene obligatie, ook de Nederlandse Waterschapsbank heeft ook met een nieuwe duurzame obligatie geld opgehaald: 1 miljard om precies te zijn.

Geld dat wordt opgehaald via de 'SDG Housing Bond' gaat naar de verduurzaming van sociale woningbouw. De NWB geeft wel al langer duurzame obligaties uit. Zo waren er al Waterobligaties en Affordable Housing Bonds, de voorganger van de obligatie die gisteren is uitgegeven.

Bron • RTL Z