Politiek

Zorgen Kamer niet weg na bezoek aan Italië

Roel Schreinemachers • 13 mei 2019 15:32 @roelschrein

Kamerleden in gesprek met de commissie Financiën in het Italiaanse parlement. Beeld © Roel Schreinemachers

De zorgen over Italië zijn nog niet weg na een bezoek van de vaste Kamercommissie Financiën aan Italië. Het land heeft te kampen met een kwakkelende economie en een torenhoge staatsschuld. Als het misgaat is Italië ‘too big to fail’ en ‘too big to save’, zegt D66-kamerlid Joost Sneller.

Het bezoek - een initiatief van Denk-Kamerlid Azarkan - was bedoeld om een keer de Italiaanse kant van het verhaal te horen. Azarkan: "Alleen maar heftig met het vingertje wijzen leidt tot niets."

In Rome en Milaan voerde de Kamerdelegatie gesprekken met Italiaanse parlementariërs, de centrale bank, het ministerie van Financiën en een aantal economen.

Italië heeft te kampen met een kwakkelende economie en een torenhoge staatsschuld. Het bezoek was bedoeld om ook eens de Italiaanse kant van het verhaal te horen.

Gebrek aan groei

De Italiaanse economie groeit dit jaar met een schamele 0,1 procent, verwacht de Europese Commissie. Veel te somber, vinden ze in Rome. Ook economen die de Kamerdelegatie sprak, voorspellen dat de groei zeker een paar tienden hoger zal uitvallen. "Maar zelfs dan is dat niet genoeg", zegt CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. "Dat is het grote probleem: de volstrekte afwezigheid van groei."

Er zijn flinke hervormingen nodig om de economische groei aan te jagen. "Maar daar wordt nauwelijks over nagedacht", zegt Sneller. Een van de gesprekspartners vergeleek de Italiaanse situatie met een glazen huis: het lijkt stabiel, maar als je er één steen tegenaan gooit stort het in één keer in elkaar.

'Zorgen blijven groot'

Het Italiaanse kabinet komt juist met een aantal nieuwe uitgaven: voor onder andere een basisinkomen en vroegpensioen. Die plannen gaan wel minder ver en zijn daarom minder duur dan eerder afgeschilderd, hoorden de Kamerleden. Het vroegpensioen is ook maar een tijdelijke maatregel, die geldt voor twee jaar.

"De zorgen waren en blijven groot", zegt VVD-kamerlid Aukje de Vries. "Het begrotingstekort loopt verder op. Ik ben nog steeds voor strike handhaving van de begrotingsregels." 

Vertrouwen op het spel

Als Brussel zich hard opstelt, moet Italië komend jaar flink bezuinigen. Als de economie te weinig presteert gaat ook automatisch een btw-verhoging in.

Grote vrees is namelijk dat de groei blijft stagneren en dat de financiële markten het vertrouwen in Italië verliezen. CDA'er Omtzigt hield zijn Italiaanse collega's een spiegel voor: "Als jullie ooit nog hulp nodig hebben, hoe kan ik dat dan verkopen aan mijn kiezers als Italianen met 63 jaar al met pensioen kunnen terwijl bij ons de pensioenleeftijd al bijna 67 jaar is?"

Wat als meerdere landen tegelijk in de problemen komen?

In december steunde de volledige Tweede Kamer nog een motie van Omtzigt en ChristenUnie-kamerlid Bruins, die de Raad van State oproept te onderzoeken wat te doen als verschillende lidstaten en bankenstelsels tegelijk in de problemen komen. Vooral over Italië bestaan nog altijd grote zorgen.

Volgens de Italianen zelf zal het nooit zo ver komen. Het land heeft dan wel een grote publieke schuld, maar ook hoge private tegoeden, zo werden de Nederlandse Kamerleden gerustgesteld. "Waarom dat wantrouwen?" was de vraag van Italiaanse kant.

"Het is goed om die beleving te kennen", concludeert een van de delegatieleden.

Bron • RTL Z / Roel Schreinemachers