Politiek

Spanning om begrotingstekort Italië keert terug

07 mei 2019 19:30

Giovanni Tria Beeld © ANP

Het begrotingstekort van Italië zal de komende twee jaar verder verslechteren, verwacht de Europese Commissie. De economie van het land groeit niet hard genoeg om het tekort terug te brengen.

Volgens de prognose zal de Italiaanse economie dit jaar met 0,1% groeien. Dat is verreweg het laagste groeicijfer van de eurozone. Volgend jaar verwacht Brussel een groei van 0,7%.

Italië is daarmee het enige land in de eurozone waarvan zowel het begrotingstekort als de staatsschuld zal stijgen. Dat is saillant, want uitgerekend de Italiaanse regering lag vorig jaar op ramkoers met de Europese Commissie vanwege plannen om het begrotingstekort flink te laten groeien.

Onder druk van mogelijke sancties bonden de Italianen uiteindelijk in. Ze beloofden dat ze het begrotingstekort zouden terugbrengen.

Controle in juni

Eurocommissaris Pierre Moscovici van Financiën wilde niet vooruitlopen op eventuele sancties die Italië te wachten staat als het land toch de afspraken met Brussel overtreedt. Hij benadrukt dat de Commissie in juni beoordeelt in hoeverre de EU-lidstaten zich aan de begrotingsregels houden.

De Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria zegt dat de prognose van de Europese Commissie grotendeels overeen komt met die van de Italiaanse overheid. Toch is hij ervan overtuigd dat Italië zich aan de afspraken zal houden.

Het verschil van inzicht heeft vooral te maken met een btw-verhoging die de Italiaanse regering wil doorvoeren. Dat zou het begrotingstekort verkleinen. De Europese Commissie houdt in zijn berekeningen geen rekening met deze maatregel.

Nederland bovengemiddeld

Voor Nederland houdt de Europese Commissie overigens rekening met een economische groei van 1,6% dit jaar. Dat is boven het gemiddelde van de eurozone van 1,2%. Koploper is Malta met een voorspelde groei van 5,5%.