Politiek

Bijna alle Europarlementariërs bij stemming over uitstel WW-export

RTL Z • 18 april 2019 18:28 @rtlz

Het Europees parlement in Straatsburg. Beeld © ANP

Bijna alle Nederlandse Europarlementariërs hebben vandaag meegedaan aan de stemming die ervoor gezorgd heeft dat een besluit over nieuwe regels voor WW-export op de lange baan geschoven is.

De enige parlementariër die niet stemde is Bas Eickhout van GroenLinks, blijkt uit de stemmingslijst. Hij was er niet omdat hij campagne voert voor de aankomende Europese verkiezingen, eind mei. Eickhout is spitzenkandidaat voor de Groenen, de fractie waar GroenLinks in Europa bij hoort.

Een spitzenkandidaat is een Europarlementariër die de ambitie heeft om de opvolger van Jean-Claude Juncker te worden als voorzitter van de Europese Commissie. PvdA'er Frans Timmermans is dit ook, maar dan namens de sociaaldemocratische fractie. 

Verruiming regels WW-export

Het Nederlandse kabinet is fel tegen het huidige voorstel over nieuwe Europese regels voor het meenemen van een WW-uitkering naar een andere lidstaat. De periode dat dit mag, wordt in het huidige plan verruimd van drie naar zes maanden.

Dat kost Nederland volgens minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) op jaarbasis 16 miljoen euro extra aan uitkeringen. Mede door zijn verzet is een besluit in de Europese Raad, waar landen via ministers zijn vertegenwoordigd, uitgesteld tot na de Europese verkiezingen.

Dat was ook het geval voor de stemming in het Europese Parlement, dat ook goedkeuring voor het huidige pakket maatregelen voor sociale zekerheid moet geven. 

VVD boos

Tot maandag, toen de sociaaldemocratische fractie met een stemming het onderwerp toch op de plenaire agenda wist te krijgen. Bij deze stemming was het grootste gedeelte van de Nederlandse Europarlementariërs afwezig, tot woede van de VVD. 

Als zij wel waren komen stemmen, hadden de afwezige parlementariërs kunnen voorkomen dat het onderwerp weer op de agenda zou komen, zo redeneerde Dennis Wiersma, Tweede Kamerlid van de liberalen. "Elke Nederlander had hier individueel verschil kunnen maken."

Tegen uitstel

Dat Eickhout er niet was, pakte overigens gunstig uit voor tegenstanders van voorstel. GroenLinks is weliswaar tegen het verruimen van de regels, maar wilde omdat die onderdeel zijn van een breder pakket maatregelen niet wachten met erover stemmen. 

"Het is de normale en democratische gang van zaken om wetten te behandelen in het Europees Parlement en daarbinnen vervolgens over de verschillende standpunten te stemmen", licht een woordvoerder toe. Als Eickhout er was geweest, zou hij tegen uitstel hebben gestemd. 

De stemming over uitstel eindigde met 291 stemmen voor, 284 Europarlementariërs waren tegen uitstel.

Bron • RTL Z