Politiek

Stemming WW-export tóch uitgesteld: 'Door het oog van de naald'

Michaël Niewold • 18 april 2019 13:33 @michaelniewold

Het Europees Parlement in Straatsburg. Beeld © ANP

Een besluit over de door Nederland verfoeide nieuwe Europese regels voor het meenemen van WW-uitkeringen wordt op het nippertje toch op de lange baan geschoven. Met een kleine meerderheid van stemmen werd een stemming in het Europese parlement over het pakket maatregelen voorkomen.

Er stemden 291 parlementariërs voor uitstel en 284 tegen. Dat betekent dat een besluit over het omstreden wetsvoorstel over de Europese verkiezingen wordt getild.

Wel stemmen, niet stemmen

Begin deze week werden de nieuwe regels over sociale zekerheid ineens weer op de agenda gezet van het Europarlement. De sociaaldemocratische fractie bracht het voorstel in stemming om toch plenair te behandelen.

En mede omdat meer dan de helft van de Nederlandse Europarlementariërs niet kwamen opdagen, werd dit voorstel met een verschil van drie stemmen aangenomen. Het gevolg was dat vandaag gestemd zou worden over het voorstel, terwijl eerder was besloten dit pas na de Europese verkiezingen, eind mei, te doen.

Nieuwe kans

Het hernieuwde uitstel is goed nieuws voor Nederland. Het geeft toch nog een nieuwe kans om te proberen de omstreden verruiming van de export van WW uit de plannen te slopen. Al is het uitstel geen garantie dat dit lukt. Het eerdere Nederlandse verzet leverde ook niks op. 

Nóg een stemming

Vandaag werd door de ECR Group, de derde fractie uit het parlement, nog een stemming aangevraagd om de plenaire stemming van de agenda te krijgen. Bij de stemming van vandaag waren bijna alle Nederlandse parlementariërs aanwezig. Alleen Bas Eickhout (GroenLinks) ontbrak, hij voerde campagne voor de Europese verkiezingen.

'Heel nijdig'

"Nu moeten we samen doorpakken om te zorgen dat die plannen niet doorgaan en onze uitkeringen van Nederlanders blijven", zegtt Dennis Wiersma. Het Tweede Kamerlid voor de VVD maakte zich boos over de afwezigheid van Nederlandse Europarlementariërs bij de stemming waardoor het plan ineens toch weer op de agenda kwam.

"Maandag hebben we natuurlijk echt een wanvertoning gezien van de linkse Europarlementariërs. Ik ben daar heel nijdig over geworden. Deze belachelijke plannen voor export-WW moeten we met alle mogelijke middelen bestrijden", aldus Wiersma. "Echt door het oog van de naald. Zo zie je maar, wat je kan doen als je gewoon je werk komt doen. De verschillen zijn klein en de belangen groot. Dan moet je er zijn."

Tevreden over uitstel

Europarlementariër Jeroen Lenaers van het CDA is blij dat het voorstel van de agenda is. "Na de verkiezingen gaat het nieuwe parlement aan de slag om secuur en zonder haast te zoeken naar een voorstel dat wél in balans is. Dat is in het belang van Nederland, maar zeker ook van alle Europeanen die grensoverschrijdend actief zijn", zegt hij tegen het ANP.

Ook D66 is tevreden over het uitstel, laat een woordvoerder weten aan RTL Z. "Opnieuw naar de tekentafel voor een pakket maatregelen, waarbij opgebouwde sociale zekerheid meegenomen kan worden in Europa, maar wel met goede waarborgen op handhaving en fraudebestrijding", laat hij weten.

Verzet Koolmees

Overigens is het Europese Parlement niet de enige die het plan moet goedkeuren. Ook de Raad van de EU, waar de ministers van alle EU-lidstaten in zitten, moet nog instemmen.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) heeft zich flink tegen de nieuwe regels verweerd. Hij is tegen plannen om de WW-uitkering voor 6 maanden in plaats van 3 maanden mee te laten nemen. Dat kost de Nederlandse overheid 16 miljoen extra op jaarbasis.

Bron • RTL Z