Politiek

Minister Blok voor cruciale top: Nederland bereid tot langer brexituitstel

Michaël Niewold • 09 april 2019 09:37 @michaelniewold

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD). Beeld © ANP

De Britse premier Theresa May hoopt haar Duitse en Franse collega's over te halen om haar extra tijd te geven voor de brexit. Morgen is een extra Europese top over de brexit, vandaag reist May naar Berlijn en Parijs. Nederland wil haar die extra tijd wel geven, zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

"Het is in Nederlands belang dat er een geregelde brexit komt en geen harde, wat wel zo zou zijn als we geen akkoord bereiken", zegt Blok. Als uitstel bijdraagt aan een ordelijke brexit, dan is dat uiteindelijk positief, stelt hij.

Overleg regeringsleiders

Blok is in Luxemburg voor overleg met de andere Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Zij zullen de top van regeringsleiders van morgen voorbereiden.

Daar zal gesproken worden over het voorstel van May om de brexit uit te stellen tot 30 juni. Als dat gebeurt, moeten de Britten meedoen aan de Europese parlementsverkiezingen, eind mei.

Lunch met Merkel, diner met Macron

Vanmiddag is May bij Angela Merkel voor lunch, vanavond staat een diner op het programma bij Emmanuel Macron. May hoopt de twee belangrijkste Europese leiders gunstig te stemmen voor haar plan om de brexit tot eind juni uit te stellen. Die zullen haar vooral vragen wat het nut hiervan is.

Tot nu toe lukte het May namelijk niet om het brexitakkoord dat zij met de EU sloot, te laten goedkeuren door het Britse parlement. De oorspronkelijke brexitdatum van 29 maart is inmiddels verschoven naar aanstaande vrijdag 12 april. 

'Loyale samenwerking'

De vorige keer dat May op bedeltoer langs Europa's belangrijkste regeringsleiders ging, begon ze in Den Haag bij premier Mark Rutte. Maar die is nu op een handelsmissie in Vietnam.

In een telefoongesprek met May heeft hij haar gezegd dat er alleen uitstel gegeven kan worden als het Verenigd Koninkrijk garanties afgeeft voor een 'loyale samenwerking'. 

Angst voor opstandige Britten

Dat is waar de Europese leiders op in willen zetten, volgens de Britse krant The Times: uitstel tot juni maar mogelijk langer, mits de Britten beloven geen EU-besluiten te dwarsbomen. De Britten zouden dan geen inspraak hebben op beslissingen over het EU-budget of handelsverdragen die de EU met andere landen afsluit.

Dat zijn overigens geen afspraken die op papier staan, legt Fons Lambie, politiek redacteur, uit. "Het is meer een afspraak in goed vertrouwen, dat de Britten de EU niet zullen proberen te frustreren."

Die angst lijkt niet ongegrond: Jacob Rees-Mogg, één van de leiders van het pro-brexitkamp, riep onlangs in een tweet op om dat juist wel te doen.

Wantrouwen groeit

Nederland is niet het enige land dat neigt naar uitstel voor de Britten, vertelt Lambie. Er zal vooral gepraat worden over hoe lang dit uitstel mag duren. "Sommige landen willen het langer laten duren, bijvoorbeeld tot maart volgend jaar."

Of het uitstel er komt, wordt morgenavond in Brussel besloten. "Daar wordt gepraat over hoe lang en onder welke voorwaarden." Het is zeker nog niet in kannen en kruiken, aldus Lambie. "Regeringsleiders waren al gefrustreerd, maar het wantrouwen tegenover de Britten begint nu ook te groeien."

Toch is de verwachting dat de EU-landen uiteindelijk akkoord zullen gaan met uitstel. Dat moet unaniem: alle 27 EU-landen moeten instemmen. "Ondanks het wantrouwen, veel frustratie en irritatie is langer uitstel de enige optie om een no-deal te voorkomen", aldus Lambie.

Bron • RTL Z