Politiek

Roep om Europese vliegtaks groeit: 'Discussie snel starten'

Chris Koenis • 06 april 2019 13:16 @chriskoenis

Schiphol was in 2018 goed voor een dividend van 82 miljoen euro. Beeld © ANP

Er is in meerdere Europese landen interesse voor de invoering van een Europese belasting op vliegtickets. Zo wil de Zweedse minister van Financiën Magdalena Andersson dat het onderwerp snel op de EU-agenda komt.

Dat zei Andersson zaterdag op een bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën in Boekarest tegen persbureau ANP.

Daar wilde staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) zijn plannen voor een Europese vliegtaks bespreken met zijn collega-ministers. Hoewel het onderwerp niet op de officiële agenda werd geplaatst, groeit achter de schermen langzaamaan steun voor het voorstel, aldus Snel.

Naast Zweden hebben ook België, Luxemburg en Frankrijk interesse voor een Europese vliegbelasting. Hoe die er dan precies uit moet gaan zien, zal nog moeten worden uitonderhandeld.

7 euro per ticket

In Nederland wordt per 2021 een vliegtaks ingevoerd. Of je nou vliegt naar Spanje of Australië: voor alle bestemmingen betaalt iedereen dan het vaste tarief van 7 euro per ticket. Daarnaast komt er ook een heffing op vrachtvervoer.

Het kabinet blijft ondertussen voorstander van een Europabrede invoering. Snel herhaalde in Boekarest nog eens dat het beter zou zijn om het in de EU 'samen te doen'. 

Zweden heeft in april 2018 een vliegtaks ingevoerd. In dat land betalen vertrekkende passagiers afhankelijk van hun bestemming tussen de bijna 6 en 38 euro per vlucht.

CO2-conferentie

In juni organiseert Nederland een internationale CO2-conferentie. Dan wordt de mogelijkheid tot een Europese vliegtaks opnieuw besproken en is ook onder andere Andersson aanwezig.

Bron • RTL Z