Politiek

FvD voelt zich onoverwinnelijk: 'We zijn niet te stoppen'

20 maart 2019 22:34

FvD-kopstuk Annabel Nanninga op de partijavond in Zeist. Beeld © ANP

Bij de bijeenkomst van Forum voor Democratie in Zeist hangt deze avond een sfeer van onoverwinnelijkheid. Oorverdovend gejuich barst los als op tv te zien is dat de partij van Thierry Baudet in de Eerste Kamer kan rekenen op 10 zetels, volgens de exitpoll van NOS/Ipsos.

De stemming onder de ongeveer vierhonderd aanwezigen is opperbest. Partijleider Baudet is in het theater aanwezig, maar heeft zich nog niet laten zien. Annabel Nanninga, de nummer drie op de kieslijst voor de Eerste Kamer, voert kort het woord. Ze is 'ongelofelijk trots' op het resultaat van haar partij bij de provinciale verkiezingen.

'Wat een dag'

"In drie provincies, eerste, tweede en derde partij. Dank u wel'', zegt de fractieleider van FvD in de gemeenteraad van Amsterdam. "Ik ben ongelofelijk trots op het verhaal dat wij verteld hebben. En ook dat mensen vertrouwen hebben in ons verhaal.''

Theo Hiddema, FvD-Tweede Kamerlid, zegt: "Wat een dag. Morgen worden jullie wakker. Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Dan loop je trots over straat. We hebben gewonnen puur op de inhoud. Altijd nadruk op onze speerpunten. Daarover konden zij ons ondervragen. Wij zijn puur beoordeeld en becommentarieerd op onze standpunten."

Marco de Haas, actief lid van het eerste uur, heeft een shirt aan met toepasselijke tekst: 'We zijn niet te stoppen'. De Haas trekt elke dag de buurt in om te strijden voor zijn FVD. "Ik had eigenlijk de hoop in de politiek opgegeven. Ik had geen vertrouwen meer in de gevestigde partijen. Zij durven elkaar niet meer kritisch aan te spreken. Het zijn allemaal vriendjes."

Pijn in mondhoeken van het lachen

De 'mensen om wie het gaat', zegt De Haas, worden niet gehoord. "Totdat ik Thierry ontmoette, twee jaar geleden. Sindsdien ben ik een trouwe bezoeker van bijeenkomsten en sponsor van de partij. Wat Thierry zegt, is mijn hart." Dat gevoel had de ondernemer uit Reeuwijk niet meer gehad sinds Pim Fortuyn.

Veel leden vinden het vervelend dat zij in de rechts-populistische hoek worden geduwd. Zij noemen FvD eerder realistisch of menselijk. Een partij waarbij een keer een fout maken mag. Een vrouw met een brede lach op haar gezicht grapt: "Ik heb gewoon pijn in mijn mondhoeken van het lachen."

Gejuich bij Forum voor Democratie

Aanhangers van Forum voor Democratie reageren uitgelaten op de verkiezingsuitslag.

Uitslag per gemeente: hier kun je kijken wat de uitslag en opkomst is in jouw gemeente.

Eerste Kamer, prognose op basis van exitpoll NOS/Ipsos

  2019 2015
VVD 14% (12 zetels) 15,8% (13 zetels)
PVV 7,7% (6 zetels) 11,7% (9 zetels)
D66 8,0% (7 zetels) 12,4% (10 zetels)
CDA 11,5% (8 zetels) 14,6% (12 zetels)
PvdA 8,6% (7 zetels) 10% (8 zetels)
SP 5,6% (4 zetels) 11,6% (9 zetels)
SGP 2,5% (1 zetel) 2,8% (2 zetels)
ChristenUnie 5,1% (4 zetels) 4% (3 zetels)
GroenLinks 10,1% (8 zetels) 5,3% (4 zetels)
Partij v.d. Dieren 4,5% (3 zetels) 3,4% (2 zetels)
50PLUS 4,3% (3 zetels) 3,4% (2 zetels)
DENK 1,4% (1 zetel) -
Forum v. Democratie 13,3% (10 zetels) -

Bron • RTL Nieuws