Politiek

Kabinet wil stem bij telecomovernames, Raad van State kritisch

RTL Z • 05 maart 2019 20:01 @rtlz

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer. Beeld © ANP

Overnames in de telecomsector worden verboden als de nationale veiligheid of de openbare orde in het geding zijn. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel dat staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

Een belangrijk onderdeel van de wet is de zogenaamde meldplicht. Dit verplicht partijen die Nederlandse telecomvoorzieningen willen overnemen om dit vooraf te melden bij het ministerie. Wordt hieraan niet voldaan, dan kan de overname worden teruggedraaid.

Onrust en schade

Volgens Keijzer is de wet nodig omdat internet en telefonie inmiddels een basisbehoefte zijn, te vergelijken met de gereguleerde markt voor water en elektriciteit. "Als deze voorzieningen op grote schaal uitvallen of onbetrouwbaar worden, leidt dat tot maatschappelijke onrust en economische schade."

In het voorstel omvat de telecomsector meer dan alleen kabelbedrijven, zoals KPN en VodafoneZiggo. Ook internetknooppunten, datacentra en grote hostingproviders vallen hier onder, omdat ze van belang zijn voor continuïteit en veiligheid van de dienstverlening en de infrastructuur in Nederland.

Advies Raad van State

De Raad van State is niet te spreken over het wetsvoorstel. Hoewel het belangrijkste adviesorgaan van de regering achter het nut van overheidsingrijpen staat, is ze niet overtuigd van de oplossing waar de minister mee komt. "Het uiteindelijke belang, namelijk het blijvend goed functioneren en de integriteit van de telecomdiensten, verzekert het wetsvoorstel niet."

De Raad adviseerde de minister zelfs om het voorstel in de huidige vorm niet naar de Tweede Kamer te sturen. Volgens het adviesorgaan bevat het voorstel alleen een opsomming van 'vaag omschreven omstandigheden' waarin bedrijven zich moeten melden en waarbij de minister een verbod kan uitvaardigen. "Deze benadering leidt tot veel onzekerheid."

Overname KPN

De bal voor het wetsvoorstel kwam in 2013 aan het rollen, toen de Mexicaan Carlos Slim KPN wilde overnemen. Die overname ging uiteindelijk niet door, omdat de Stichting Preferente Aandelen van KPN de deal blokkeerde. Het Mexicaanse América Móvil trok daarna zijn bod in.

Het wetsvoorstel ligt al jaren op de plank. Keijzers voorganger Henk Kamp beloofde de Tweede Kamer na de strijd om KPN om met een wet te komen om Nederlandse bedrijven van strategisch en veiligheidsbelang beter te kunnen beschermen.

Drie jaar later kwam hij met een wetsvoorstel dat het kabinet de bevoegdheid geeft om overnames in de telecomsector te verbieden of terug te draaien. Daarop werd de wet ter consultatie voorgelegd aan burger en bedrijfsleven. 

Bron • RTL Z