Politiek

'DNB niet onafhankelijk in ING-witwasaffaire, liet ministerie dicteren'

12 februari 2019 09:45

Klaas Knot van DNB tijdens een rondetafelgesprek van de commissie Financiën in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De ING-witwasaffaire en daarop volgende megaschikking krijgen een staartje. Minister Wopke Hoekstra van Financiën zou destijds de indruk hebben gegeven aan de Tweede Kamer dat De Nederlandsche Bank onafhankelijk optrad in de kwestie, maar dat blijkt onterecht.

Hoekstra en zijn ambtelijke top zouden de reactie van DNB, de onafhankelijk toezichthouder, hebben geregisseerd, blijkt uit interne stukken interne stukken van Financiën die NRC in bezit kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Afgelopen september schikte ING met het OM voor 775 miljoen in een zaak rond witwaspraktijken. De bank was ernstig tekort geschoten bij het voorkomen van fraude. Die dag meldde Hoekstra de Kamer dat hij DNB vier vragen had gesteld 'omdat DNB verantwoordelijk is voor het toezicht'.

'Ministerie dwong aanpassen af'

Als de vragen beantwoord zouden zijn, zou de Kamer nader bericht krijgen. Hoekstra vertelde er niet bij dat een concept van de toegezegde antwoordbrief al enkele dagen op zijn ministerie lag.

Die vragen waren nauw afgestemd, aldus NRC. Het ministerie ontving drie conceptversies. Financiën had zelfs nauwgezet meegeschreven en dwong aanpassingen af.

D66 en GroenLinks willen de minister om opheldering gaan vragen. Kamerleden van deze partijen hadden vorige maand, tijdens een debat over de ING-witwaszaak, nog kritiek op de doortastendheid van DNB. De toezichthouder zou, zo blijkt uit de documenten in handen van NRC, verre van hard optreden tegen ING.

Bron • RTL Z