Politiek

Kabinet wil belastingaftrek dwangsommen voor bedrijven schrappen

05 februari 2019 16:16

De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel. Beeld © ANP

Bedrijven die een dwangsom krijgen opgelegd, bijvoorbeeld voor het overtreden van milieuregels, kunnen deze nu nog aftrekken van de belasting. Het kabinet wil deze maatregel per 2020 schrappen. "Het voelt onredelijk", zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën in zijn wekelijks gesprek met RTL Z.

"Zeker omdat er bedrijven zijn die de dwangsom keer op keer negeren, maar dat wel kunnen aftrekken van de belasting", aldus de minister. Het gaat onder andere om het Amerikaanse bedrijf Harsco dat gevestigd is op het terrein van Tata Steel.

Vorige week kreeg dat opnieuw een dwangsom opgelegd vanwege het overtreden van milieuregels. Dat was inmiddels de dertigste keer. Eerdere dwangsommen zouden volgens het Noord-Hollands Dagblad zijn betaald door Tata Steel.

Paal en perk stellen

Hoekstra: "Kosten mag een bedrijf aftrekken, maar dit zijn inderdaad wel a-typische kosten." Het zou volgens hem 'redelijk zijn hier paal en perk aan te stellen'. 

Hij wil nu eerst een onderzoek instellen naar de gang van zaken en wil, indien haalbaar, dit dan in het belastingplan 2020 aanpassen.

Kijk hier de hele uitzending terug:

Bron • RTL Z