Politiek

Hoekstra wil informatie over stoppen strafprocedure Italië: 'Gemiste kans'

21 januari 2019 20:02

Minister van Financiën Wopke Hoekstra en zijn Italiaanse collega Giovanni Tria. Beeld © Europese Unie

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil meer informatie van de Europese Commissie over het besluit om een strafprocedure tegen Italië niet door te zetten. Het Zuid-Europese land voldeed niet aan de begrotingsregels van de Europese Unie.

In december besloot de Europese Commissie echter om de strafprocedure niet door te zetten. Een gemiste kans, vindt Hoekstra. Na afloop van de Eurogroep in Brussel laat hij weten het verhaal van de Commissie niet overtuigend te vinden. Hij heeft om meer details gevraagd.

'Zorgen over niet naleven begrotingsregels'

De ministers van Financiën van de eurolanden waren bij elkaar voor een vergadering, maar de Italiaanse begroting stond niet op de agenda. Merkwaardig, vindt Hoekstra. Volgens hem is dat een onderwerp waar men zich juist zorgen om maakt. De CDA-minister hoopt op verdere opheldering.

Die zorgen komen voor Hoekstra ook voort uit het feit dat de Commissie zich op Italiaanse cijfers baseert. Hoekstra zei eerder dat de begroting uit het lood was en aangepast moest worden. 

Italië van strafbank af 

Italië zette eerst in op een begrotingstekort van 2,4 procent over 2019. Dat voorstel werd afgekeurd door de Europese Commissie, waarna een strafprocedure van start ging. Eerst weigerden de Italianen om mee te werken, maar uiteindelijk gaven ze toch toe. Toen de Italianen in december een nieuw plan presenteerden, werd die procedure stil gezet en mocht het land van het strafbankje af.

Vanaf de eerste onrust over de begroting was Nederland, en zeker Hoekstra, al duidelijk over hoe er naar de Italiaanse begroting werd gekeken. Hoekstra riep de Europese Commissie op om ‘stevig te zijn’ en harde eisen te stellen, anders zouden boetes een serieuze optie worden.

 

Bron • RTL Z