Politiek

Zelfs Trump kan afname van kolencentrales niet tegenhouden

RTL Z • 15 januari 2019 21:01 @rtlz

Donald Trump op een politieke bijeenkomst in de zomer van 2018. Beeld © ANP

Terwijl Donald Trump claimt zich hard te maken voor de Amerikaanse kolenindustrie wijzen de cijfers op iets heel anders. Alleen al in de eerste twee jaar van zijn presidentschap zijn er meer kolencentrales dichtgegaan dan tijdens het volledige eerste ambtstermijn van zijn voorganger Barack Obama.

Dat blijkt uit een analyse van persbureau Reuters op basis van cijfers van de Energy Information Administration (EIA). In totaal werd er afgelopen twee jaar ruim 23.000 megawatt aan kolenstroom uit de roulatie genomen, tegenover net geen 15.000 megawatt tijdens de eerste regeerperiode van Obama.

Net als in Europa neemt ook het aantal kolencentrales in de Verenigde Staten af. Vanwege de lage gasprijzen en de opkomst van hernieuwbare bronnen daalt het gebruik van steenkool gestaag. Sinds de top in 2011, toen er totaal voor ruim 317.000 megawatt aan kolenstroom werd opgewekt, is dit aantal gedaald tot onder de 250.000 megawatt.

Liefhebber van steenkool

Trump staat bekend als groot liefhebber van Amerikaanse steenkolen, met name om stemmen te winnen de West Virginia en Wyoming. Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2016 beloofde hij een einde te maken aan de 'oorlog tegen steenkool'. Niet alleen zou dit voor banen en goedkope stroom zorgen, ook zou het land minder afhankelijk worden van importen.

Maar ook tijdens zijn presidentschap bleef hij geloven in de toekomst van de fossiele brandstof. Zo maakte hij afgelopen zomer op een politieke bijeenkomst in de Amerikaanse staat West Virginia bekend de regels voor het gebruik ervan te versoepelen. Dit tot groot genoegen van de massaal aanwezige mijnwerkers.

Steenkool stoot van alle energiebronnen de meeste CO2 uit. Dit broeikasgas wordt door verreweg de meeste klimaatwetenschappers verantwoordelijk gehouden voor de opwarming van de aarde. Hoewel Trump inmiddels het bestaan van klimaatverandering erkent, denkt hij ook dat dit probleem zichzelf oplost.

Bron • RTL Z