Politiek

Megaverlies dreigt voor May na afwijzen stemming cruciaal brexit-amendement

Loek Essers • 15 januari 2019 16:20 @loekessers

Beeld © EPA

De Britse premier Theresa May moet zich voorbereiden op een historische nederlaag vanavond. Een cruciaal amendement wordt niet in stemming gebracht. Als dat wel was gebeurd dan zou haar verlies waarschijnlijk een stuk kleiner uitvallen.

Voordat er door het parlement gestemd wordt over de voorlopige brexitdeal die May sloot met de EU wordt er in het Britse parlement gestemd over een aantal voorstellen om die deal op het laatste moment nog aan te passen.

De voorzitter van het Britse Lagerhuis, John Bercow, bepaalt over welke voorstellen om de deal aan te passen gestemd gaat worden. Het amendement van de top van de Conservatieve Partij waarin een einddatum voor de noodoplossing voor de Ierse grens, de backstop, werd geopperd zit niet bij zijn selectie van vier.

Cruciaal amendement

Dat amendement was bedoeld om de Conservatieve fractie ervan te overtuigen toch voor de deal te stemmen. Nu er niet over gestemd wordt, zullen ook veel Conservatieven tegen de deal van May stemmen, zegt correspondent Melle Garschagen.

"We weten nu eigenlijk wel dat May een hele grote nederlaag gaat lijden", zegt hij. "Het lijkt erop dat ze met tussen de 150 en 200 stemmen verschil gaat verliezen." Een verschil van meer dan 150 stemmen zou het grootste verlies zijn voor een premier in een eeuw

De vier amendementen die wel in stemming worden gebracht door Bercow hebben allemaal geen kans van slagen. "Misschien doet hij dit vooral om een soort duidelijkheid te creëren over waar het precies om gaat", zegt Garschagen.

Backstop

In het brexitakkoord is een zeer controversiële clausule opgenomen, die ervoor moet zorgen dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland te allen tijde open blijft na de brexit, ook als de onderhandelingen over de toekomstige relatie de komende anderhalf jaar uitdraaien op een fiasco.

De noodoplossing is dat het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie blijft met de EU. Noord-Ierland blijft dan dichterbij de Europese regels. Die douane-unie eindigt pas als er een andere oplossing is gevonden en heeft dus een open einde. Voor een meerderheid van de Britse politiek is dat een brug te ver.

Exit May?

Toch hoeft een gigantisch verlies voor May vanavond nog niet te betekenen dat ze ook aftreedt. "In normale tijden zou je zeggen: exit May", zegt Garschagen.

Maar brexit-tijden zijn geen normale tijden, dus May zal toch proberen om aan te blijven, denkt Garschagen. Een mogelijke opvolger voor May zal ook extreem moeilijk te vinden zijn zo vlak voor de brexitdatum van 29 maart.  

"De druk op haar zal wel groter worden, maar er is werkelijk niemand binnen haar partij met enige politieke ambitie die het stokje van haar wil overnemen", zegt Garschagen.

Stemming verwacht rond 21.00 uur

May heeft nog spreektijd in het debat vandaag. Daar zal ze nog een poging doen zoveel mogelijk parlementariërs aan haar kant te krijgen. 

Het is nog onduidelijk hoe laat er precies gestemd wordt over de brexitdeal. De BBC rekent er op moment van schrijven op dat er rond 20.00 uur gestemd wordt over de amendementen. De echte brexitstemming zou volgen rond 21.00 uur Nederlandse tijd en is te volgen via de site. 

Bron • RTL Z