Politiek

Forse kritiek op aanpak arbeidsmarktdiscriminatie door kabinet

12 december 2018 06:30

Beeld ©

Het College voor de Rechten van de Mens heeft forse kritiek op de plannen van het kabinet om arbeidsmarktdiscriminatie aan te pakken. Het college verwijt VVD-staatssecretaris Tamara van Ark geen concrete maatregelen te nemen.

Bij arbeidsdiscriminatie gaat het bijvoorbeeld over zwangerschap, pesterijen op de werkvloer, afwijzingen voor een sollicitatie vanwege leeftijd of afkomst, of een lager salaris voor hetzelfde werk.

Van Ark wilde bedrijven verplichten om beleid te maken dat discriminatie van sollicitanten voorkomt. "Ongelijke beloning, zwangerschapsdiscriminatie en discriminatie bij de werving en selectie verdwijnt niet met een zachte aanpak en op basis van de goodwill van werkgevers", zegt voorzitter van het College Adriana van Dooijeweert daar over.

Invoeren van mysteryguests

In het plan van de staatssecretaris van Sociale Zaken staan verder veel goede voornemens, maar niet hoe en op welke manier die moeten worden behaald. Het college wil dat Van Ark duidelijk aangeeft wat er over vijf jaar moet zijn verbeterd.

Het college zegt wel blij te zijn met de uitbreiding van de bevoegdheden van de arbeidsinspectie. Het college adviseert die inspectie om met behulp van mysterguests werkgevers te controleren op discriminatie.

Kim stopte met mbo-opleiding na discriminatie tijdens stage:

Kim den Daas wilde ooit juridisch medewerker worden. Ze volgde daar een mbo-opleiding voor. Maar tijdens haar stage bij een supermarkt ging het mis. Ze werd gediscrimineerd en eigenlijk weggepest. Hier haar schrijnende verhaal.

Bron • RTL Nieuws