Politiek

N-VA stapt niet uit regering België: 'We zijn toch goed bezig?'

05 december 2018 11:55

Peter De Roover. Beeld © EPA

Het lijkt er niet op dat de N-VA uit het coalitiekabinet in België stapt. "We willen helemaal geen regeringscrisis", zegt fractievoorzitter Peter De Roover bij VTM Nieuws.

"We willen dat de regering alle regels volgt. Dat betekent dat je bij consensus beslist, met zijn vieren. Samen uit, samen thuis."

Regeringspartij N-VA is mordicus tegen het migratieverdrag, ook wel Marrakesh-pact, en dreigde eerder om op te stappen als het wordt aangenomen. De andere regeringspartijen en een groot aantal oppositiepartijen steunen het verdrag wel en zullen vandaag waarschijnlijk voor stemmen.

'Ziet u een reden om eruit te stappen?'

"Waarom zouden we eruit gaan?", zei De Roover tegen een verslaggever van VTM Nieuws, die vroeg of N-VA van plan was uit de coalitie te stappen van vier partijen. "Ziet u een reden om eruit te stappen? We zijn goed bezig. Maar over Marrakesh hebben we geen akkoord met z'n vier."

De N-VA is fel tegenstander van het akkoord over migratie, omdat België volgens de Vlaamse nationalisten de greep op zijn migratiebeleid erdoor zou kunnen verliezen. Premier Michel en de drie andere coalitiepartijen zijn voorstander van het akkoord. Dat ondermijnt volgens hen op geen enkele manier het eigen migratiebeleid.

In het pact staan richtlijnen voor de omgang met de stroom migranten. Het 34 pagina's tellende akkoord, dat voluit het 'Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration' heet, moet zorgen dat migratiestromen in betere banen komen. Het moet komende week op een topconferentie in Marrakesh worden beklonken.

Het Nederlandse parlement stemde gisteravond in met het Marrakeshpact. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer was het ermee eens dat Nederland het pact volgende week steunt.

Niet alle partijen waren daar blij mee. Forum voor Democratie, PVV, SGP en 50Plus zijn bang dat het akkoord aanzuigend werkt en dat migranten straks rechten kunnen ontlenen aan de afspraken.

Niet bindend

Staatssecretaris Mark Harbers wees er echter op dat de afspraken niet bindend zijn, zoals ook meerdere keren in de tekst wordt vermeld. Nederland heeft besloten om daarnaast nog een extra stemverklaring af te geven, waarin staat dat migranten de afspraken niet kunnen gebruiken om rechtszaken aan te spannen.

Bron • RTL Nieuws