Politiek

EU en VK sluiten principeakkoord over toekomstige relatie

Matthias Pauw • 22 november 2018 12:14 @mattpauw

De Britse premier Theresa May en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Beeld © EPA

Er zit vooruitgang in de onderhandelingen over hoe de EU en het Verenigd Koninkrijk met elkaar omgaan nadat de brexit echt een feit is. Er is een politieke verklaring opgesteld over de toekomstige relatie waar de onderhandelaars van beide kampen het over eens zijn geworden.

Dat heeft de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, bekendgemaakt. Vorige week werd er al een principeakkoord bereikt over de brexit zelf, met daarin afspraken over onder meer burgerrechten, de financiële afwikkeling van de brexit en het openhouden van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Als die deal uiteindelijk wordt goedgekeurd gaat er op 29 maart volgend jaar, de officiële brexitdag, een overgangsperiode in die minimaal tot december 2020 duurt waarin alles nog blijft bij het oude. Die tijd kan dan gebruikt worden om tot een nieuwe handelsrelatie te komen met het VK.

Wat gebeurt er na 2020?

De grote vraag is hoe die toekomstige relatie eruit gaat zien. De EU en het VK hebben allebei meermaals gezegd dat de partijen zeer nauwe banden willen onderhouden, maar dat kan op allerlei manieren.

De meest voor de hand liggende optie lijkt een vergaand vrijhandelsakkoord te zijn, maar voorlopig is er nog niets duidelijk over wat er in de verklaring staat.

Op Twitter schrijft Tusk alleen dat er op het niveau van de onderhandelaars een akkoord over de verklaring is bereikt en dat het nu aan de regeringsleiders is om die goed te keuren.

Pond stijgt

Op de financiële markten wordt het nieuws in ieder geval met gejuich onthaald. Het Britse pond steeg na de mededeling direct met ongeveer 1 procent. 

Nieuw probleem: Gibraltar

Tegelijkertijd is er de afgelopen dagen wel weer een nieuw probleem ontstaan. Waar er de afgelopen jaren vooral veel aandacht uitging naar de grens op het Ierse eiland, staat nu een ander overzees Brits gebied in de kijker: Gibraltar.

Voor de toeristische rots in het zuiden van Spanje is namelijk in het conceptakkoord niets geregeld, tot woede van de Spanjaarden. In Gibraltar werken veel Spanjaarden, die over de grens wonen. Ook daar moet coûte que coûte de grens open blijven voor deze mensen, de Spanjaarden willen daarover garanties krijgen voor het concept-brexitakkoord zondag door de Europese regeringsleiders wordt goedgekeurd.

Een Britse regeringsbron zegt tegen Reuters dat de problemen nog niet zijn opgelost. Volgens het persbureau heeft een bron bij de Spaanse regering zelfs laten weten dat Spanje tegen het akkoord gaat stemmen als er geen oplossing voor Gibraltar op tafel ligt voor zondag.

May: oplossing in zicht

In een korte verklaring zei premier May zojuist dat zij er vertrouwen in heeft dat er voor de top op zondag een oplossing is voor de kwestie-Gibraltar. Gisteravond heeft zij hierover gesproken met de Spaanse premier Pedro Sánchez. Blijkbaar stemde dat gesprek optimistisch.

Bron • RTL Z