Politiek

VVD: staatssecretaris niet laten beslissen over lot asielzoekers

19 november 2018 04:00

Mark Harbers Beeld © ANP

Als het aan de VVD ligt, mag de staatssecretaris van Justitie niet meer beslissen over het lot van individuele asielzoekers. Het meeste recent gebeurde dat bijvoorbeeld bij de Armeense kinderen Lili en Howick.

De staatssecretaris heeft nu de zogenoemde 'discretionaire bevoegdheid'. Dat betekent dat hij zelf mag beslissen of iemand mag blijven of niet. Zo kan in schrijnende gevallen worden besloten om toch een verblijfsvergunning te geven.

'Willekeur'

VVD-Kamerlid Malik Azmani wil dat daar een einde aan komt, zegt hij in De Telegraaf. Er zou sprake zijn van 'willekeur'. "Het kan zo zijn dat een asielzoeker mag blijven omdat zijn dossier toevallig bij de staatssecretaris op het bureau belandt."

Volgens de VVD is dat oneerlijk en legt het onnodige druk op de staatssecretaris. De partij vreest ook voor meer zaken zoals die van Lili en Howick, de Armeense kinderen die op het laatste moment toch mochten blijven.

Er zijn in Nederland nog zo'n 400 asielkinderen voor wie uitzetting dreigt. VVD-staatssecretaris Harbers maakte tot nu toe 59 keer gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid.

Van kansloos naar blijven: zo ging de procedure van Howick en Lili

Een tijdlijn van de procedure van Howick en Lili.

Bron • RTL Nieuws