Politiek

Akkoord verwacht over herverdeling 1,9 miljard euro van dividendplan

15 oktober 2018 06:30

Minister Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

"Ik heb er vertrouwen in dat we er maandag uitkomen." Dat zei minister van Financiën Wopke Hoekstra vorige week na het laatste coalitieoverleg over de herverdeling van de 1,9 miljard euro die vrijkomt door het terugdraaien van het dividendplan. Op tafel liggen verschillende verlagingen en schrappingen van belastingen voor ondernemers.

Dat lag ook in de lijn der verwachting. Direct nadat bekend werd gemaakt dat de afschaffing van de dividendbelasting werd 'heroverwogen' door het kabinet, werd al duidelijk dat de opbrengst daarvan naar het bedrijfsleven en het vestigingsklimaat zou gaan.

Volgens Haagse bronnen liggen er drie voorstellen op tafel waar de vrijgekomen 1,9 miljard euro naartoe kan gaan.

Het gaat om de volgende voorstellen:

- Een verdere verlaging van de vennootschapsbelasting.

- De coalitie overweegt de expat-regeling te handhaven. Expats krijgen 30 procent van hun loon belastingvrij, om het aantrekkelijk te maken voor buitenlanders met kwaliteiten die werknemers hier niet hebben om in Nederland te komen werken. Nu genieten zij dit voordeeltje acht jaar, maar het kabinet was van plan dit in te korten naar vijf jaar. Expats kwamen daartegen in opstand, omdat ze hun financiële situatie en soms ook hypotheekaflossingen hebben afgestemd op het voordeel van acht jaar. Als zij dat kwijtraken valt hun netto-inkomen 15 tot 20 procent terug.

- Het schrappen of verminderen van de verhoging van het tarief in Box 2. Volgens het regeerakkoord zou dat van 25 procent naar 28,5 procent gaan.

Zorg en onderwijs

Het kabinet maakte anderhalve week geleden bekend de afschaffing van de dividendbelasting opnieuw te gaan wegen. In de praktijk betekent dat dat het plan voor de afschaffing wordt teruggedraaid. Als de belasting toch blijft, moet de opbrengst ten goede komen aan het investeringsklimaat voor bedrijven, zeiden de coalitiepartijen direct.

De oppositie wil dat het vooral naar de zorg en het onderwijs gaat.

De regeringspartijen komen vanmiddag bijeen om te overleggen over de verdeling van het geld.

Bron • RTL Nieuws