Politiek

CPB kraakt doomsday-studie TTIP

Frederieke Hegger • 10 mei 2016 16:40 @frederiekeh

Beeld © AFP

Vrijhandelsverdrag TTIP levert ons meer welvaart, staat in het ene onderzoek. Nee, we worden er armer van, stelt weer een ander. Het Centraal Planbureau heeft nu die studies vergeleken en vooral één onderzoek moet het ontgelden.

En dat is die van Jeronim Capaldo uit 2014. Het onderzoek, dat veel aandacht genereerde en waar wij ook over schreven, stelde dat TTIP rampzalig zou uitpakken voor Europa. Vooral Noord-Europese landen, zoals Nederland, zouden flink veel banen (223.000) in moeten leveren. Onze lonen zouden met maar liefst 4800 euro dalen per (!) werknemer. En het Noorden van Europa zou 0,5 procent economische groei inleveren. Kortom: TTIP zou leiden tot een economisch bloedbad.

Harde kritiek
Het CPB is, op zijn zachtst gezegd, niet te spreken over het onderzoek. De studie is 'beneden de standaard' en heeft 'geen handelselementen', terwijl het toch echt over een vrijhandelsverdrag gaat. Het neemt geen tarifaire handelsbelemmeringen of andere handelskosten mee.

Daarnaast doet het onderzoek aannames, waar volgens het CPB aantekeningen bij te plaatsen zijn. Zoals de aanname dat de arbeidsmarkt heel langzaam reageert op shocks, waardoor Capaldo de werkloosheid (onnodig) hoog inschat.

Conclusie
Het CPB concludeert dat het gaat om een 'technisch foute' studie met een 'slechtpassend methodologisch raamwerk'. De resultaten moeten dus ook niet serieus genomen worden, stelt het planbureau. "De aandacht die het (de studie red.) gekregen heeft, kan alleen maar verklaard worden door de verwachte negatieve gevolgen van TTIP, die gebruikt zijn door de ideologisch gedreven tegenstanders van het verdrag."

De Capaldo-studie werd eerder al flink bekritiseerd door twee andere wetenschappers. Zij noemden het onderzoek 'onbetrouwbaar en onrealistisch.'

Studies over de gevolgen van TTIP die volgens het CPB wél betrouwbaar zijn, komen overigens uit op 0,2 tot 2 procent stijging van het BBP. De handelskosten worden volgens het planbureau met 3 tot 15 procent verlaagd. 

Bron • RTL Z