Politiek

CDA en PvdA: Nederland niet klaar voor 'harde brexit'

22 september 2018 19:20

Beeld © EPA

Is Nederland klaar voor een 'harde brexit' als er geen akkoord komt tussen Groot-Brittannië en de achterblijvende EU-lidstaten? CDA en PvdA twijfelen er sterk aan. De partijen stellen Kamervragen over de voorbereidingen die Nederland treft.

Mede doordat de EU-top in Salzburg afgelopen week op niets is uitgelopen, maken ze zich daar grote zorgen over. Dat blijkt uit de vragen die door onder anderen de Kamerleden Lodewijk Asscher (PvdA) en Pieter Omtzigt (CDA) worden voorgelegd aan premier Rutte en andere bewindslieden.

No deal

Rutte liet deze week weten dat een akkoord tussen de Britten en de EU-lidstaten volgens hem nog steeds mogelijk is. De Kamerleden willen juist van hem weten of het 'no deal-scenario' niet veel waarschijnlijker is geworden.

Blijft een akkoord uit, dan zijn bij de douane en de voedsel- en warenautoriteit (NVWA) honderden mensen extra nodig op 29 maart 2019, de dag waarop Groot-Brittannië officieel uit de Europese Unie treedt. Het gaat om 928 extra douaniers en 143 extra NVWA-medewerkers. Eerder dit jaar stelde het kabinet daar extra geld voor beschikbaar.

Welke risico's loopt Nederland?

Maar volgens Pieter Omtzigt (CDA) loopt de werving van nieuwe mensen allesbehalve soepel. Het aantal nieuwe douaniers zou bij 300 blijven steken, een derde van het benodigde aantal. "Konden er niet voldoende mensen gevonden worden, of is de werving bewust vertraagd?"

De Kamerleden willen weten welke risico's Nederland loopt als de capaciteit van douane en NVWA straks niet op peil is. Ze willen uitsluitsel voordat op 2 oktober in de Kamer de algemene financiële beschouwingen beginnen. Daarin krijgt de Kamer de kans de begroting van de verschillende ministeries op de korrel te nemen.

Boze Britten willen weg

Sommige Britten zijn zo verontwaardigd over de brexit, dat ze liefst een andere nationaliteit zouden aannemen. De Nederlandse bijvoorbeeld.