Politiek

Kamer debatteert over de postmarkt: 'Dit kan zo niet langer'

12 september 2018 16:01

Een postbezorger. Beeld © ANP

Hoe moet het in de toekomst verder met de postmarkt in Nederland? Over die vraag buigt de Tweede Kamer zich woensdagmiddag. Het grootste probleem is dat er veel minder post verstuurd wordt, de kosten niet lager worden en de concurrentie heftiger wordt.

Het kabinet wil bijvoorbeeld dat er meer samenwerking wordt toegestaan tussen bedrijven. Dat is volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken nodig om te zorgen dat de postmarkt betaalbaar blijft voor de bezorgers en de consument.

Zorgen bij vakbonden

Postbedrijven als PostNL en Sandd mogen nu bijvoorbeeld niet fuseren, maar ze zouden wel van elkaars diensten gebruik mogen maken in de toekomst. Als zij efficiënt kunnen samenwerken, kunnen kosten worden gedrukt, zo redeneert het kabinet.

Vakbonden en postbedrijven maken zich momenteel zorgen. De vakbonden hebben die zorg vorige week geuit in een brief aan de kamerleden. Zij zien een heftige concurrentie op arbeidsvoorwaarden die zorgt voor veel onrust.

'Dit kan zo niet langer' 

De vakbonden merken onder meer dat er wordt gewerkt met een beloningsstructuur waardoor er op grote schaal onder het minimumloon wordt betaald. "De druk op werknemers neemt onverantwoorde vormen aan", schrijven de bonden. "De bedrijven kampen met hoge reorganisatiedruk. Dat kan zo gewoon niet langer meer!"

Dat merkt Jeroen Eefting (37) ook. Hij bezorgt twee dagen per week de post voor Sandd. "Je krijgt twee keer per week de post en moet de brieven dan zelf sorteren. Voor het rondbrengen en sorteren rekent Sandd een tijd uit. Voor 292 stuks post krijg ik 2 uur en 8 minuten, voor 405 stuks 2 uur en 54 minuten", vertelt hij. 

En dat kan dus helemaal niet. "Ik ben al een uur bezig met alles goed op volgorde te krijgen. En bij meer post ben je verhoudingsgewijs langer bezig met sorteren. In totaal kost het me dus vaak dubbel zo veel tijd en dat wordt betaald volgens minimumloon", zegt Eefting.

500 Ikea-gidsen

Wat hij moet bezorgen verschilt per week. "Laatst kreeg ik meer dan 500 Ikea-gidsen, van die zware", zegt Eefting. "Dan ligt je hele huis dus vol. Ik ben drie keer langer mee bezig geweest dan Sandd had voorspeld."

Eefting is blij dat hij werk heeft, maar baalt van de werkdruk en het lage salaris. "Je doet er langer over dan zij berekenen, dus je werkt altijd onder minimumloon. De post is er niet om te concurreren, maar dat moet een Sandd nu wel doen. Dat snap ik wel. Maar het is erg vervelend dat de werknemers daar de dupe van worden."

Halvering aantal brieven

Volgens de bonden krimpt de postmarkt iedere maand met 1 procent. In 2009 werden er nog vijf miljard brieven per jaar verstuurd, inmiddels zijn dat er minder dan 2,5 miljard. De bezorgdagen en tarieven zijn gereguleerd en moeten overal hetzelfde zijn voor de Universele Postbedrijven, zoals PostNL.

De combinatie van die twee factoren zorgt ervoor dat de kosten stijgen. Het ministerie van Economische Zaken verwacht dat de postzegelprijs binnen enkele jaren boven 1 euro zal komen, tenzij er gekozen zou worden voor forse overheidssteun.

Postzegels duurder, minder bezorgdagen

In andere landen in de Europese Unie wordt de basis van de postmarkt versoberd om de krimp en kostenstijging in de hand te houden. Dat betekent dat er minder bezorgdagen komen of dat een brief later bezorgd wordt.

In Denemarken is de prijs van een postzegel nu 3,63 euro. Daar heeft de Deense overheid goedkeuring gekregen voor een steunpakket van 160 miljoen euro over twee jaar voor de basispostvoorziening.

 

Bron • RTL Z