Politiek

Europa tikt Hongarije hard op de vingers vanwege uithollen democratie

12 september 2018 13:12

Viktor Orban. Beeld © ANP

Een meerderheid van het Europees Parlement is voor het activeren van de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije. De ontwikkelingen in het voormalige Oostblokland vormen een 'systemische bedreiging' voor de Europese waarden, vindt het parlement.

Het parlement stemde in met de conclusies van rapporteur de Nederlandse Judith Sargentini (GroenLinks). Zij stelde dat de regering van premier Viktor Orban al sinds 2010 maatregelen treft die de rechtsstaat en democratie uithollen. Zo worden de onafhankelijke media en academische wereld beperkt, hulporganisaties gedwarsboomd en onafhankelijke rechters vervangen door 'vriendjes' van de regering.

Stemrecht kan worden ontnomen

Het parlement roept nu de lidstaten op het zogenoemde artikel 7 van het EU-verdrag voor Hongarije in te roepen. Daardoor kan het land uiteindelijk het stemrecht in de ministerraden worden ontnomen, maar daarover moeten alle EU-regeringen het eens worden.

ARTIKEL 7: beschermen van de rechtsstaat

Het Europees Parlement stemde over een Artikel 7-procedure. Die procedure is bedoeld om de rechtsstaat ('rule of law') in lidstaten te beschermen. Het is de eerste keer dat het Europees Parlement het initiatief neemt om zelf een dergelijke strafprocedure te beginnen. Uiteindelijk moeten de EU-lidstaten Hongarije aanspreken en eventueel sancties instellen. De procedure kan leiden tot het tijdelijk ontnemen van het stemrecht.

Er wordt gesproken van een unieke stap. Maar dit is pas het allereerste stapje, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Nu is het aan de EU-landen om te besluiten of die procedure er  komt. Er loopt al een soortgelijke procedure tegen Polen, en dat gaat niet heel snel." 

Dit moet dan ook vooral gezien worden als een politiek signaal. "Opvallend is dat veel mensen die de Hongaarse premier Orban jarenlang verdedigd hebben, zoals Duitse en Oostenrijkse christendemocraten, nu ook voor zo'n strafprocedure hebben gestemd. Ook het Nederlandse CDA, dat bij Orban in dezelfde Europese fractie zit, heeft voor de strafprocedure gestemd. Zij vinden dat ze kunnen blijven samenwerken met Orban", zegt Lambie.

 

Bron • RTL Nieuws