Politiek

Kamermeerderheid wil dat kinderopvang niet-ingeënt kind kan weigeren

23 augustus 2018 13:36

Beeld © ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, D66, CDA, SP en PvdA wil dat het mogelijk wordt dat een kinderopvang of een naschoolse opvang kinderen kan weigeren die niet zijn gevaccineerd. Op grond van de huidige wetgeving mag dat nu niet. D66 dient een wetsvoorstel in om dat wel mogelijk te maken.

In Nederland krijgen steeds minder zuigelingen, kleuters en schoolkinderen de prikken voor bof, mazelen en rodehond (BMR). De norm van 95 procent van de Wereldgezondheidsorganisatie, die nodig is om mazelen uit te bannen, wordt in Nederland niet meer gehaald.

ZIE OOK: Als discussiëren zinloos is: artsen in actie met #ikvaccineer

Immuniteit van de groep

"Nu de vaccinatiegraden steeds verder dalen, vind ik het tijd worden om ouders die zich zorgen maken te beschermen", zegt D66-Kamerlid Rens Raemakers (foto). Bij een ziekte als de mazelen moet de vaccinatiegraad 95 procent zijn, nu dreigt dit percentage onder de 90 procent te zakken. Daarmee wordt de groepsimmuniteit doorbroken.

Miniatuurvoorbeeld

"Daarom wil D66 dat kinderopvangorganisaties ervoor moeten kunnen kiezen om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. En in dat geval aan de ouders een bewijs van inenting mogen vragen", aldus het Kamerlid. "Zo stellen we kinderen niet onnodig bloot aan besmetting met gevaarlijke ziektes."

Emotioneel betoog Dijkhoff

Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (foto) wil dat kinderopvangcentra zelf kunnen bepalen of ze niet-ingeënte kinderen kunnen weigeren. Hij schrijft vandaag op Facebook over zijn dochter Linde en de inentingen die ze kreeg tijdens het bezoek aan het consultatiebureau. Het is voor de VVD'er aanleiding om een lofzang te houden op het vaccineren. "Vaccinatie is een kwestie van onze kinderen beschermen en het is een kwestie van elkaars kinderen beschermen."

Thumbnail

"Ik snap dan ook heel goed dat ouders willen weten of er niet-ingeënte kinderen op de opvang zitten. Dat een kinderopvang wil weten of kinderen ingeënt zijn. Dat een kinderopvang tegen ouders wil kunnen zeggen ‘uw kind is welkom als u het vaccin niet weigert’. Dat moeten we wat mij betreft dan ook mogelijk maken, want dat mogen ze nu niet."

Daarnaast overweegt de VVD nog een stap verder te gaan en vaccinaties verplicht te stellen voor toegang tot kinderopvang en naschoolse opvang.

CDA en SP

​CDA-Tweede Kamerlid René Peters zegt dat de partij de mogelijkheid steunt voor crèches om niet-gevaccineerde kinderen te kunnen weigeren. "We zijn tegen verplicht vaccineren", zegt Peters.

​SP-Kamerlid Peter Kwint: "Je hebt het recht als ouder om te weten: hoe veilig is mijn kind. Als je een jong kind hebt dat naar de opvang gaat, kun je nog niet het hele vaccinatieprogramma doorlopen hebben. Dus zorg er in ieder geval voor dat ouders weten waar ze aan toe zijn. De SP is voor verplichte registratie. En geef kinderopvangorganisaties de mogelijkheid om kinderen te weigeren als ze niet zijn gevaccineerd." 

Kinderopvang weigert niet-ingeënte kinderen: 'Ouders kunnen geloven wat ze willen':

Er zijn meerdere kinderdagverblijven die kinderen weigeren die niet gevaccineerd zijn. Officieel mag het niet, maar het gebeurt wel. De verblijven maken zich zorgen, omdat steeds minder kinderen worden gevaccineerd. En dat kan gevaarlijk zijn voor baby's, die nog niet gevaccineerd kunnen worden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws