Politiek

Trump praat met Cook over gevolgen handelsoorlog voor Apple

11 augustus 2018 09:44

Cook en Trump tijdens een eerdere ontmoeting. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag gedineerd met ceo Tim Cook van Apple, die zich zorgen maakt over de gevolgen van de handelsoorlog voor zijn bedrijf. Trump liet op Twitter weten dat hij een vorkje ging prikken met Cook. "Hij investeert grof geld in U.S.A.", aldus de president.

Cook zei vorige week dat Apple onderzoekt of de Amerikaanse importtarieven die door de handelsoorlog met China zijn verhoogd het bedrijf schaden.

Als dat zo is dan kan het Apple veel geld kosten. Vrijwel alle Apple-producten worden in China geproduceerd. 

Trump belooft: geen heffingen op iPhones

The New York Times meldde eerder dat Trump hem heeft toegezegd geen tarieven te heffen op iPhones die in China zijn gemaakt. In het verleden uitte Trump geregeld kritiek op Apple omdat veel van de producten van het technologieconcern in China worden gemaakt.

De VS publiceerde eerder deze week een nieuwe lijst van Chinese goederen waarvoor een importbelasting van 25 procent gaat gelden. De goederen hebben samen een jaarlijkse importwaarde van 16 miljard dollar.

China kwam vlak daarna met een lijst Amerikaanse producten waarop ook extra heffingen gaan gelden ter waarde van hetzelfde bedrag. 

Gesprek met Macron 

Trump belde verder met de Amerikaanse president Emmanuel Macron over handel.

Ook zei hij dat er schot zit in de handelsonderhandelingen met Mexico. De onderhandelingen met Canada gaan het niet zo lekker. Als er niets verandert komt er een heffing op Canadase auto's, dreigde Trump. 

Bron • RTl Z / ANP