Politiek

VS: Rusland verantwoordelijk voor gifgasaanval op ex-spion, sancties volgen

08 augustus 2018 22:49

Vader en dochter Skripal. Beeld ©

De Verenigde Staten houden de Russische regering verantwoordelijk voor de moordpoging op een voormalig dubbelspion en zijn dochter in Engeland met het zenuwgas novitsjok.

Dat zei woordvoerster Heather Nauert van Buitenlandse Zaken. Er komen ook nieuwe sancties voor de Russen. Die worden over twee weken van kracht.

Hier fragmenten van een interview met Joelia Skripal, de dochter van spion Sergej Skripal:

Nauert las woensdag een verklaring voor waarin staat dat de Amerikanen hebben vastgesteld dat Rusland chemische of biologische wapens heeft gebruikt, wat een schending betekent van de internationale afspraken, en ingezet tegen eigen burgers.

De belangrijkste maatregel die wordt genomen is volgens de zender NBC dat er een exportverbod voor goederen die op het gebied van de nationale veiligheid gevoelig liggen.

Volgende sancties

In tweede instantie, als het Kremlin zijn beleid ten aanzien van chemische wapens niet aanpast, moet gedacht worden aan afschalen van de diplomatieke betrekkingen, opschorten van de bevoegdheid van luchtvaartmaatschappij Aeroflot op de VS te vliegen of zelfs aan het staken van vrijwel de gehele import en export.

Groot-Brittanniƫ laat weten blij te zijn met het besluit van Washington om nieuwe sancties op te leggen aan Rusland. "Het Verenigd Koninkrijk verwelkomt deze actie van onze Amerikaanse bondgenoten. De krachtige internationale reactie op het gebruik van een chemisch wapen in de straten van Salisbury geeft een ondubbelzinnig signaal af aan Rusland dat zijn provocerende, roekeloze gedrag niet onomstreden zal zijn", schrijft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Oud-spion Skripal en dochter al vijf jaar bespioneerd door Rusland'

Bron • RTL Nieuws