Politiek

DENK moet referendumsubsidie terugbetalen

06 augustus 2018 21:45

De DENK-fractie in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De politieke partij DENK moet het grootste deel van de subsidie terugbetalen die de partij heeft ontvangen voor de campagne voor het referendum over de inlichtingendiensten. Ruim 16.000 euro is niet besteed zoals de bedoeling was, oordeelt de commissie die op de subsidie toeziet.

DENK vindt dat het onlinemarketingbureau aan te rekenen dat de opdracht uitvoerde. OptimusAd zou broddelwerk hebben geleverd. Daarom wil de partij het teruggevorderde bedrag verhalen op het bureau. Maar dat zegt eenvoudig te hebben gedaan wat was afgesproken.

Ondeugdelijk kiezersonderzoek

Het kiezersonderzoek waarvoor Statera, het wetenschappelijk bureau van de partij, subsidie kreeg, is niet naar behoren uitgevoerd. Het zou allerhande kiezers onder de loep nemen, maar door OptimusAd is meer ingezoomd op de DENK-achterban. Dat gebeurde in opdracht van Statera, stelt het bureau. DENK zou zo informatie hebben willen verzamelen waarmee het zijn eigen voordeel zou kunnen doen.

DENK spreekt dat tegen. OptimusAd zou zijn aanpak ook niet hebben verantwoord en een 'broodmager' eindrapport hebben geleverd, klaagt DENK.

Gang naar rechter

OptimusAd houdt vol de opdracht te hebben uitgevoerd zoals met DENK overeengekomen. Als de referendumcommissie niet tevreden is, is Statera daarvoor aansprakelijk. Het bureau nodigt DENK uit de zaak uit te praten, maar benadrukt voet bij stuk te houden en niet terug te deinzen voor een gang naar de rechter. "DENK zou niet zo de Don Quichot moeten uithangen'', vindt Eduard Nandelall van OptimusAd.

DENK kan nog bezwaar aantekenen tegen het besluit van de referendumcommissie. Maar de partij onderschrijft haar oordeel en lijkt dat daarom niet van plan.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws / ANP