Politiek

Goedkoop internetten in buitenland ineens weer even van de baan

Saskia van Huijgevoort • 10 september 2016 12:46 @Saskia_vanH

Beeld © ANP

Goedkoop internetten en bellen in het buitenland is heel even van de baan. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft het voorstel ingetrokken.

Het begint een aardige soap te worden: de hoge kosten voor internetten en bellen in het buitenland zouden vanaf juli 2017 worden afgeschaft. Dat plan liet lang op zich wachten. Maandag werden daar toch ineens nog wat beperkingen aan toegevoegd. En raad eens? Nu is het voorstel (even) helemaal van tafel.

Waarom Juncker heeft besloten om het in te trekken, is niet bekend. Op de website van de Europese Commissie staat dat hij aan een nieuwe versie werkt. Vermoedelijk weten we woensdag meer, denkt Euobserver.com, een website over Europese politiek.

Diverse beperkingen

Maandag kwam de Europese Commissie ineens met allerlei beperkingen, die heel diplomatiek werden verpakt onder de naam 'fair use policy'. Concreet hielden deze plannen in dat je maximaal 30 dagen achter elkaar goedkoop mag internetten in het buitenland. Ook mag je jaarlijks maximaal 90 dagen voor een goedkoop tarief vanuit een ander land bellen.

Dat is prettig voor de telecomproviders, want zij waren bang dat consumenten voortaan zouden kiezen voor een buitenlandse provider, in plaats van een duurdere Nederlandse. Zo zou je via deze nieuwe regeling een goedkoop abonnement in Polen kunnen afsluiten en daar in Nederland gebruik van maken.

Providers, bijvoorbeeld in Nederland, zijn bang dat ze daardoor omzet verliezen", zei Ron Smeets, telecom-expert bij Mobile Cowboys, eerder in Z Today. Bovendien leveren hogere roamingskosten extra inkomsten op voor de telecomproviders.

Nederlanders willen heel graag in het buitenland internetten

De Europese Commissie doet zowel zijn best om de telecomproviders, als de stemmers tevreden te houden. Als het plan goed uitpakt, kan het bij die laatste groep een hoop goodwill creëren.

Maar liefst 86 procent van de vakantiegangers zijn online tijdens de vakantie, bleek uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope deze week. Op dit moment zijn de kosten voor internetten in het buitenland al iets verlaagd

KPN speelt slim op deze trend in

KPN dacht slim op deze trend in te spelen door nu al een goedkoop buitenland abonnement aan te bieden. De telecomprovider introduceert nieuwe abonnementen waarmee je belminuten, sms'jes en MB's ook in de rest van de EU bruikbaar zijn. Dat klinkt goed, maar let op, waarschuwde Tim Wijkman van Telecompaper eerder deze week. Hem viel op dat klanten het nieuwe 'Zorgeloos-abonnement' maximaal 60 dagen per jaar in de EU mogen gebruiken, terwijl er wel het hele jaar voor wordt betaald.

"De winnaar is dus sowieso KPN", zei Wijkman. "Ze hebben hier toch weer een manier gevonden om roaming te gebruiken als melkkoe, en dat was nu juist niet de bedoeling van de Europese Commissie."

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z