Politiek

Kritiek om riante vertrekregeling Belastingdienst neemt verder toe

12 oktober 2016 12:08

Kantoor Belastingdienst Beeld ©

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft hard ingegrepen bij de Belastingdienst vanwege de veel te dure vertrekregeling. Maar de oppositie in de Tweede Kamer is nog verre van tevreden.

Wiebes ligt onder vuur. Als staatssecretaris had hij de taak om de problemen bij de Belastingdienst op te lossen. Dat was nodig ook: de dienst kampte met grote ict-problemen en er werd voor honderden miljoenen fraude gepleegd. Ook veranderde de manier van werken bij de dienst. Daardoor moesten 5000 banen verdwijnen om ruimte te maken voor 1500
data-analisten. 

Riante vertrekregeling

Maar bij de reorganisatie ging het helemaal mis. Er werd een riante vertrekregeling aangeboden aan medewerkers, die vooral door 60-plussers met beide handen werd aangegrepen. Zo waren er zelfs ambtenaren die twee maanden voor hun pensioen nog aanspraak maakten op een zak geld van 75.000 euro. De reorganisatie kostte zeker 70 miljoen meer dan verwacht. 

De oppositie reageerde vorige week al woedend. Wiebes werd gedwongen om stap voor stap op papier uit te leggen hoe het zo erg mis kon gaan bij de Belastingdienst. De staatssecretaris kwam afgelopen nacht met zijn beloofde feitenrelaas. Hij kondigde maatregelen aan: de dienst wordt onder curatele gesteld en er komt een commissie die de besluitvorming onder de loep neemt.

Hij is toch al verantwoordelijk? 

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is nog niet tevreden. "Het is heel bijzonder dat de staatssecretaris van belastingzaken de Belastingdienst onder curatele stelt, want wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor die Belastingdienst? Dat is hij zelf. Als je zegt dat het onder curatele gesteld moet worden, dan zeg je eigenlijk dat je het zelf niet goed aan het aansturen was."

Thumbnail

Pieter Omtzigt

Ook neemt Omtzigt het Wiebes kwalijk dat hij tegen de Kamer niets heeft gezegd over de problemen, terwijl die al wel bekend waren. De staatssecretaris heeft volgens de CDA'er een kans laten liggen om het op tijd en goed uit te leggen. "De stukken laten zien dat er volstrekt onvoldoende grip op het reorganisatieproces was. En dat dat al in januari/februari van dit jaar duidelijk was dat het veel duurder zou worden en dat de verkeerde mensen zouden weggaan." 

'Dit is veel te makkelijk'

Farshad Bashir van de SP dreigt het vertrouwen in Wiebes te verliezen. "Het beeld dat ik krijg, is dat hij alles afschuift naar zijn ambtenaren. Dat is echt veel te makkelijk. Ik denk dat Wiebes het erg lastig gaat krijgen."

Tony van Dijck van de PVV vindt dat Wiebes veel eerder had moeten ingrijpen. "Hij heeft het laten versloffen en stelt zich nu op als slachtoffer. In maart wist hij al dat de regeling uit de hand dreigde te lopen maar hij wachtte tot september om het lek te dichten. Hij had veel eerder de kraan dicht moeten draaien."

Wiebes zei zelf vorige week al in het debat dat de reorganisatie nooit zo had mogen verlopen. Morgen moet hij opnieuw in de Tweede Kamer verschijnen om zich te verantwoorden. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws