Politiek

Eerste EU-top zonder Britten: geen cadeaus na Brexit

29 juni 2016 14:42

Beeld © ANP

De eerste Europese top zonder de Britten is afgelopen. Op de top hebben de 27 EU-leiders een ruwe schets gemaakt van hoe de Europese Unie verder moet na de Brexit. EU-president Donald Tusk zegt dat de leiders er absoluut van overtuigd zijn dat ze een eenheid willen blijven.

Toch is het volgens Tusk nog te vroeg om conclusies te trekken: "Het was een eerste uitwisseling van de standpunten", zegt hij. De volgende bijeenkomst is pas na de zomer, op 16 september in Bratislava. 

Geen concrete afspraken

Voorlopig zullen er dan ook geen concrete afspraken gemaakt worden, denkt politiek verslaggever Fons Lambie. "Iedereen heeft al wel gedachten over hoe de EU eruit moet zien zodra de Engelsen weg zijn, maar dat zijn nog hele abstracte ideeën. De komende jaren gaat er heel veel over die ideeën gediscussieerd worden, zodat er niet nog meer landen weglopen."

De Europese leiders willen dat de Britten zo snel mogelijk hun vertrek officieel kenbaar maken, zodat de onderhandelingen over de nieuwe EU van start kunnen gaan.

'Simpel en onbureaucratisch'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel hoopt dat die 'simpel en onbureaucratisch' zijn, maar zegt dat er voor het vertrek van de Britten niet verder over de nieuwe EU onderhandeld wordt. Merkel sluit al wel uit dat er aanpassingen komen aan het Europees verdrag. 

Ook de relatie met de Britten is besproken op de top. Voor Tusk is het duidelijk dat, mochten de Britten vrije toegang willen houden tot de Europese interne markt, zij ook het vrij verkeer van personen moeten toelaten. "Er komt geen interne markt à la carte."