Politiek

Ook berekeningen geluid Schiphol opnieuw onder de loep

18 oktober 2017 21:16

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) Beeld © ANP

De berekeningen die bepalen hoeveel Schiphol na 2020 mag doorgroeien, worden opnieuw onder de loep genomen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) laten weten aan Schiphol en de Omgevingsraad.

Eerder deze week kwam naar buiten dat in het milieueffectenrapport (MER) voor luchthaven Lelystad een paar verkeerde aannames zijn gebruikt voor de geluidsberekening. Reden voor staatssecretaris ​Dijksma om ook de berekeningen voor Schiphol nog eens te laten bekijken, ook al staan beide berekeningen los van elkaar.

Zorgvuldigheid

Het besluit heeft voorlopig geen gevolgen. Het gaat Dijksma om het 'belang van zorgvuldigheid', schrijft ze in een brief aan Schiphol en de Omgevingsraad. "Ik heb de afgelopen dagen vastgelegd dat er op bepaalde punten grote verschillen in uitkomsten zijn tussen eerder gepresenteerde berekeningen." Het gaat daarbij om verschillen tussen twee rekenmodellen. Een eerder gebruikt Nederlands model is vervangen door een Europees model.

Dijksma wil ook meer duidelijkheid over aannames van de luchtvaartsector die zijn gebruikt. Het gaat dan om 'met name de gehanteerde dienstregeling, vlootsamenstelling en de operationele condities'. Dijksma wil zekerheid dat die aannames 'realiseerbaar mogen worden geacht'.

Schiphol mag tot en met 2020 groeien tot maximaal 500.000 vluchten. De luchthaven wil daarna graag verder groeien.

Meer op rtlnieuws.nl:
Topdrukte op Schiphol met recordaantal reizigers

Bron • RTL Nieuws