Politiek

Oud-staatssecretaris Linschoten in beroep tegen celstraf

13 oktober 2017 12:08

Robin Linschoten (rechts) met zijn advocaat. Beeld © Archieffoto ANP

Voormalig VVD-politicus Robin Linschoten gaat in hoger beroep tegen de celstraf die hij heeft gekregen vanwege belastingontduiking. Dat meldt zijn advocaat Guido de Bont aan persbureau ANP.

De rechtbank veroordeelde Linschoten twee weken geleden wegens belastingontduiking tot een celstraf van vijf maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Dat was een veel hogere straf dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Die vroeg om een werkstraf van tweehonderd uur, in combinatie met zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechtbank vond een werkstraf geen recht doen aan de ernst van de zaak. Linschoten benadeelde de fiscus verspreid over een periode van bijna drie jaar voor iets meer dan 100.000 euro door te lage btw-aangiftes in te dienen.

'Disrespect' voor belastingdienst

De vroegere politicus zei zelf vooral 'slordig' te zijn geweest, maar de rechtbank noemde opzet bewezen en oordeelde hard over Linschoten, die gezien zijn vroegere functies 'een voorbeeldfunctie' had en wiens betrouwbaarheid volgens de rechtbank 'boven elke twijfel verheven' moest zijn. De rechtbank sprak van 'disrespect' voor de belastingdienst en de belastingbetaler.

Volgens De Bont zijn voor Linschoten met name de beschuldiging van opzet en de hoogte van de straf aanleiding de zaak aan het hof voor te leggen. "Mijn cliënt heeft de opzet ontkend. Daarnaast is hij twintig jaar weg uit de politiek. We willen graag weten hoe een hogere rechter dit beoordeelt."

Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep dient.

Bron • RTL Z / ANP