Politiek

700 grootverdieners bij de overheid ontspringen dans door Rutte III

12 oktober 2017 14:18

Beeld © ANP

De Wet Normering Topinkomens 3 (WNT 3) gaat er niet komen onder het nieuwe kabinet en dat is goed nieuws voor 700 grootverdieners. Die wet had er voor moeten zorgen dat in de hele publieke sector inkomens boven een ministerssalaris zouden worden uitgebannen.

De WNT 3 zou trouwens al niet gaan gelden voor luchtverkeersleiders en medisch specialisten. De wet ligt al maanden op de plank en is af, maar werd controversieel verklaard na de Kamerverkiezingen. Nu blijkt dat het voorstel helemaal is afgeschoten. Dat bevestigt een Haagse bron na berichtgeving van De Telegraaf. 

187.000+ euro

Daardoor mogen ongeveer 700 overheids- en semioverheidswerknemers gewoon meer blijven verdienen dan een minister: 187.000 euro in 2018, inclusief vakantie-uitkering, eindejaarsuitkering, pensioenbijdrage en bepaalde onkosten. Dat aantal wordt bevestigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder de semioverheid vallen bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en woningcorporaties.

Onder de nu geldende wet (WNT 2) mogen alleen tópfunctionarissen niet meer verdienen dan een minister. Voor de lagen daaronder geldt de regel niet.

Vreemde situaties

De huidige regels kunnen vreemde situaties opleveren. Zo verdient voormalig korpschef van de Amsterdamse politie Bernard Welten in zijn huidige functie als adviseur 267.000 euro per jaar, veel meer dan zijn baas Erik Akerboom. Die moet het doen met 148.000 euro.

Overigens levert Welten zijn contract in maart 2018 in, na aandringen van minister Blok.

Tegenstanders van de wet die nu gesneuveld is, vrezen dat het door te strenge regels voor de overheid onmogelijk wordt om de juiste specialisten aan te trekken. Dat blijkt onder andere uit een rapport dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Bnnenlandse Zaken.

Bron • RTL Z