Politiek

Nieuw kabinet: tot zes weken verlof voor kersverse vaders

06 oktober 2017 19:15

Beeld © iStock

Het nieuwe kabinet gaat het vaderschapsverlof uitbreiden van twee naar vijf dagen. Daar bovenop krijgen partners vijf weken aanvullend verlof. In die weken kan de partner vrij nemen voor 70 procent van zijn of haar loon. Dat blijkt uit stukken die onze Haagse redactie heeft ingezien.

ZIE OOK: Wat wil het nieuwe kabinet? Dit weten we tot nu toe

Per 1 januari 2019 krijgen partners vijf dagen verlof. Die vijf dagen worden volledig doorbetaald. De vijf weken aanvullend verlof komen daar per 1 juli 2020 bij. Dit verlof moet het eerste half jaar na geboorte worden opgenomen. De werknemer krijgt in die tijd via het UWV een uitkering van 70 procent van het loon. De huidige regeling voor adoptieverlof wordt ook verruimd: van vier weken naar zes weken. 

Oproep:

Heb jij als vader langer verlof genomen toen je kind werd geboren? Dan zijn we benieuwd naar je verhaal. Mail naar oproep@rtl.nl

Al lang op de agenda

Het uitbreiden van het vaderschapverlof staat al tijden op de agenda in Den Haag. Sterker nog: het huidige kabinet had al besloten dat het volgend jaar ingevoerd zou worden. Maar het wetsvoorstel werd afgelopen voorjaar alsnog in de ijskast gezet. Het vaderschapsverlof moest volgens de VVD door het nieuwe kabinet geregeld worden. 

D66, CDA en ChristenUnie waren altijd al voor een verruiming van het vaderschapsverlof. De VVD heeft daar nu dus toch mee ingestemd.    

Werkgevers zijn juist altijd tegen een uitbreiding geweest. VNO-NCW en MKB-Nederland noemde het 'oplossing voor een probleem dat niet bestaat'. 

Nederlandse vaders relatief snel weer aan het werk

Nederlandse vaders komen er in vergelijking met andere Europese landen bekaaid vanaf. Ons land is niet bepaald koploper als het gaat om ouderschapsverlof.

  • We staan op dit moment met twee dagen bijna onderaan in de ranglijst van verlofdagen voor vaders in Europese lidstaten.
  • In Slovenië krijgen kersverse vaders maar liefst 90 dagen verlof.
  • In Finland hoeven vaders na de geboorte pas na 54 dagen weer op hun werk te verschijnen.
  • Maar Italië doet het ten opzichte van Nederland nóg slechter. Daar krijgen vaders maar één dag vaderschapsverlof.
  • Er zijn ook EU-landen waar helemaal geen vaderschapsverlof bestaat: Duitsland, Ierland, Malta, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Cyprus.

Thumbnail

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws