Politiek

Nieuw kabinet trekt miljarden uit voor belastingverlaging bedrijven

05 oktober 2017 17:29

Beeld © ANP

Bedrijven gaan de komende jaren miljarden minder belasting betalen. De formerende partijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hebben afgesproken om de winstbelasting fors te verlagen. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

Het huidige 25-procentstarief voor de vennootschapsbelasting gaat naar 21 procent. Het lage tarief voor de eerste 200.000 euro aan winst gaat ook omlaag: van 20 naar 16 procent. Dat kost naar verwachting 3 miljard euro. 

Werkgeversorganisaties dringen al langer aan op verlaging van de winstbelasting. Dat is volgens hen nodig om internationaal concurrerend te blijven.

GroenLinks en PvdA zien het plan totaal niet zitten. "Als dit klopt is het niet rechts, maar knetterechts," zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer twittert: "Laat dit niet waar zijn!"

Ierland meest aantrekkelijk

In Groot-Brittannië gaat de winstbelasting in stappen omlaag naar 17 procent in 2020. De Verenigde Staten mikt op een verlaging van de winstbelasting van 35 naar 20 procent. In Europa is Ierland al jaren het aantrekkelijkst met een tarief van 12,5 procent.

Eerder werd al bekend dat het nieuwe kabinet belastingverlaging wil doorvoeren voor burgers. Vooral middeninkomens zullen daarvan profiteren. Van de huidige vier belastingschijven blijven er twee over. Alleen de allerhoogste inkomens vallen dan in een hogere belastingschijf. Ook wil het nieuwe kabinet vermogens minder zwaar gaan belasten.

Lees ook: 

Bron • RTL Z