Politiek

Minister Hennis stapt op na debat over dodelijk mortierongeluk

03 oktober 2017 20:45

Jeanine Hennis tijdens het debat Beeld ©

Jeanine Hennis stapt op als minister van Defensie. Ze houdt de eer aan zichzelf na zware kritiek in het Kamerdebat over het dodelijke mortierongeluk in Mali. "Onverteerbaar wat er is gebeurd. Daarvoor neem ik verantwoordelijkheid. Het stopt hier vandaag."

In het debat in de Tweede Kamer over het dodelijk mortierongeluk zei minister Hennis dat de conclusies hard aan zijn gekomen. "Het zijn gitzwarte dagen. Voor iedereen die betrokken is en die zich betrokken voelt. Ook ik ben ontzettend hard geraakt. Ik voel en ben verantwoordelijk."

Hennis erkent dat zij niet goed heeft gereageerd na de publicatie van het vernietigende rapport. Ze zegt dat het optreden 'knullig' was. "Ik heb raar gereageerd'', aldus Hennis.

 

Snoeihard rapport

Hennis kwam onder vuur te liggen na een snoeihard rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het mortierongeluk in Mali vorig jaar. Daarbij kwamen twee Nederlandse militairen om het leven en raakte één infanterist zwaargewond.

Defensie is, zo oordeelt de Onderzoeksraad, 'ernstig tekort geschoten' in de veiligheid voor zijn militairen.

Harde kritiek

De Tweede Kamer was keihard over haar optreden, ook haar eigen partij. VVD-Kamerlid Han ten Broeke spaarde zijn partijgenoot niet. Hij sprak van een aaneenschakeling van vermijdbare fouten en zei dat de verantwoordelijkheid van Hennis zeker aan de orde komt.

D66 vindt dat het 'structureel' mis is bij Defensie en dat de organisatie consequent te weinig aandacht heeft voor de veiligheid van de medewerkers, die zelf hun leven in de waagschaal stellen.

"Het lerend vermogen van Defensie is ver te zoeken", aldus Joël Voordewind van de ChristenUnie.

'Niet overtuigend en respect'

GroenLinks-leider Jesse Klaver vond de verdediging van minister Jeanine Hennis (Defensie) in het debat over het mortierongeval in Mali 'niet overtuigend'. Volgens Klaver nam Hennis wel de aanbevelingen maar niet de conclusies over van het rapport van de Onderzoeksraad. "Geen sterke verdediging", aldus Klaver.

De ChristenUnie (CU), een van de vier partijen van het beoogde kabinet, zegt respect te hebben voor het besluit van minister Hennis om op te stappen. "Ik heb heel veel respect voor de manier waarop de minister zich heeft verdedigd en uiteindelijk haar consequenties heeft getrokken'', aldus CU-fractieleider Gert-Jan Segers.

Moeizame communicatie 

Hennis kreeg ook kritiek op de manier waarop ze reageerde op het onderzoeksrapport. Zo wilde Hennis vorige week donderdag in een interview met RTL Nieuws geen antwoord geven op de vraag of de militairen daar veilig waren. Hennis verdedigde haar organisatie, maar gaf geen uitsluitsel of de randvoorwaarden voor de militairen om te werken veilig waren. Ook niet na verschillende pogingen.

Een dag later corrigeerde ze haar uitspraken. "Er zijn twee mensen om het leven gekomen, hoe kan ik dan zeggen dat het veilig was?" PVV-Kamerlid Gabriëlle ​Popken noemde Hennis' reactie 'tenenkrommend'.

Veld ruimen

Vlak voor de eindstreep van haar ministerschap moet Hennis dus alsnog het veld ruimen. Politiek commentator Frits Wester noemt dat een logische stap: "Hennis heeft de granaten niet zelf uitgezocht en wist waarschijnlijk ook niet dat ze onveilig waren. Ook al is Hennis niet persoonlijk verantwoordelijk, ze draagt voor alles wat er fout gegaan is de uiteindelijke verantwoordelijkheid."

Wester vervolgt: "Het aftreden is dan ook een signaal naar het eigen ambtenaren dat de gemaakte fouten niet zonder gevolgen kunnen blijven."

Bekijk hier: Jeanine Hennis: politieke bliksemcarrière sneuvelt op Defensie

 

Meer op rtlnieuws.nl:
'Onbegrijpelijk dat defensie gebruikmaakte van ondeugdelijke explosieven'

Een carrière na de politiek: 'Met een groot netwerk kom je er wel'

Bron • RTL Nieuws