Politiek

Rechter oordeelt over belastingfraude oud-VVD-kopstuk Robin Linschoten

29 september 2017 04:49

Oud-staatssecretaris Robin Linschoten Beeld © ANP

Vandaag krijgt oud-staatssecretaris Robin Linschoten (60) te horen welke straf hij krijgt voor de belastingfraude waarvan hij wordt verdacht.

Tegen de voormalige VVD-politicus eiste het Openbaar Ministerie begin deze maand een werkstraf van 200 uur. Ook eiste de officier van justitie bij de rechtbank in Amsterdam een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van drie jaar.

'Slordig zonder opzet'

Volgens het OM heeft Linschoten van 2010 tot en met 2012 steeds te lage omzetten aangegeven vanuit twee bv's, waardoor hij de fiscus voor ruim 100.000 euro benadeelde. Linschoten zei tijdens de rechtszaak dat hij 'slordig' was geweest, maar hij ontkende opzet.

ZIE OOK: Oud-staatssecretaris Linschoten (VVD): 'In slechtste scenario over drie weken dakloos' 

Volgens de oud-staatssecretaris was hij destijds 'met honderdduizend dingen bezig' voor opdrachtgevers.

Hij had daarom zijn boekhouding uitbesteed aan een professioneel kantoor. "Ik dacht dat alles in goede handen was. Achteraf was dat niet verstandig", zei hij.

'Volledig uitgerookt'

Door eerdere problemen met de fiscus en beslagleggingen zit Linschoten inmiddels financieel aan de grond. Eerdere kwesties hebben zich opgestapeld, vertelt hij tegen RTL Nieuws. "De Belastingdienst heeft mij volledig uitgerookt. Ik mag al anderhalf jaar geen cent meer verdienen. Op al mijn bezittingen is beslag gelegd, ook op mijn auto's. Ze hebben mijn hele huis leeggehaald. Mijn huis kon ik nog net op tijd verkopen. Ik heb zelfs geen zorgverzekering meer."

De VVD-coryfee is diabetespatiënt en zegt zelfs moeite te hebben om zijn medicatie te krijgen. "Ik kan al een jaar niet meer autorijden omdat ik niet verzekerd ben. In het worstcasescenario sta ik over drie weken op straat."

Volgens Linschoten zit het verhaal zo:

"Mijn gehele administratie werd al tien jaar door een boekhouder uit Breda gedaan. Ik moest eigenlijk elke maand mijn facturen komen brengen van mijn twee bv's, maar dat deed ik niet. Ik geef toe, daar was ik slordig in. Eén keer in de drie maanden stopte ik alle facturen in een doos en bracht die bij de boekhouder."

Omdat de boekhouder niet iedere maand de facturen kreeg, werd er gewerkt met schattingen. "Precies in de periode dat de Belastingdienst mij onderzocht, waren die schattingen positief voor mij en heb ik te weinig btw afgedragen." Linschoten vervolgt: "Maar in de periode erna heb ik mezelf juist in de vingers gesneden. Doordat ik slordig was, ben ik ook veel geld misgelopen. Tienduizenden euro's. Maar dat ziet de Belastingdienst niet."

Linschoten stelt dat hij de boekhouder beter had moeten controleren. "Maar je gaat er toch van uit dat hij de expert is. Ik heb absoluut niet opzettelijk btw achtergehouden."

Bron • RTL Nieuws / ANP