Politiek

Brexitronde vier: onvoldoende vooruitgang, ontluikend optimisme

Matthias Pauw • 28 september 2017 18:09 @mattpauw

David Davis (l) en Michel Barnier (r). Beeld © AFP

De vierde ronde van de brexitonderhandelingen zitten erop. Voor het eerst in maanden lijkt er iets van optimisme te bespeuren onder de onderhandelaars, maar er is nog een lange weg te gaan.

Dat bleek tijdens de persconferentie van 'brexitminister' David Davis en EU-onderhandelaar Michel Barnier.

Volgens Barnier is er een 'nieuwe dynamiek' ontstaan na de speech van premier Theresa May in Florence vorige week. Hij was, net als zijn Britse evenknie, verder zeer te spreken over de vooruitgang op het gebied van burgerrechten en verheldering over de brexit-rekening.

Burgerrechten

Een heet hangijzer tijdens de onderhandelingen zijn de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk (VK) en omgekeerd. Nadat de Britten de Unie hebben verlaten, houden ze wat de EU betreft dezelfde rechten als nu.

Het ziet ernaar uit dat de partijen elkaar op veel fronten hebben gevonden, hoewel gezinshereniging een probleem blijft, zei Barnier. De grote progressie is geboekt op het juridisch vlak. De Britten hebben, tot blijdschap van de EU, voorgesteld om de afspraken die uiteindelijk worden gemaakt integraal en direct om te zetten in Britse wetten.

Daarmee wordt het mogelijk voor EU-burgers om eenvoudig bij een normale rechtbank hun recht te halen, als zij vinden dat zij oneerlijk worden behandeld na de brexit. Toch mag de vlag zeker nog niet uit. De EU staat erop dat de hoogste autoriteit op dit gebied het Europees Hof van Justitie blijft. Het VK wil juist niets meer te maken hebben met het EHJ.

Rekening

Over de eindafrekening was ook enig optimisme te bespeuren, zij het in mindere mate. De onderhandelaars zeiden allebei dat er goede gesprekken zijn gevoerd en dat de toezeggingen van premier May hebben geholpen.

May beloofde dat de Britten aan al hun financiële verplichtingen zouden voldoen, zonder bedragen te noemen. Het probleem is dat het VK nog niet kan zeggen wat die verplichtingen wat hen betreft zijn en dat die sowieso ophouden na 2020. De EU vindt dat het VK zijn deel moet betalen voor alle regelingen en programma's waar het mee akkoord is gegaan als lid van de EU.

Geschat wordt dat de totale rekening op een slordige 60 miljard euro uitkomt.

Onvoldoende progressie

Al met al was er naar de smaak van Europa nog niet voldoende vooruitgang geboekt om over de toekomstige handelsrelatie te gaan onderhandelen. Dat is juist was de Britten vurig hadden gehoopt na de speech van May. Volgens Barnier kan dat nog weken of zelfs maanden op zich laten wachten.

Bron • RTL Z